Vlada RH
Vlada RH Foto: DNEVNIK.hr

Saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga trebala bi postati novom potpredsjednicom Vlade, neslužbeno doznaje Hina u utorak iz SDSS-a, a iz krugova HDZ-a potvrđuju da će kao novi ministri u Vladu doći Davor Filipović i Marin Piletić.


Pojedini su mediji prethodno špekulirali da će za potpredsjednicu u Vladi premijer Andrej Plenković predložiti profesoricu Snježanu Vasiljević, no u SDSS-a kažu kako će premijer predložiti njihovu saborsku zastupnicu, ističući da je riječ o mladoj, ali politički iskusnoj osobi koja ima političku podršku, kao i podršku zajednice.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: ''Kako je dron završio u Zagrebu? To treba utvrditi. Je li to greška, sabotaža ili...'' Oleg Butković - 3 Butković o rekonstrukciji Vlade: "Nemojte od mene tražiti da govorim o kolegama, da ih ocjenjujem. Mi smo svi tu na određeno vrijeme"

Anja Šimpraga je u Sabor ušla na listi SDSS-a kao zamjena za Borisa Miloševića, kojega bi sada trebala zamijeniti u Banskim dvorima, nakon što je Uskok pokrenuo istragu protiv njega.

Prošla je lokalne i nacionalne izbore, a u stranci kažu da je sklona suradnji, pomirljiva, posvećena razvoju nerazvijenih krajeva i pravima nacionalnih manjina.

Magistrica je agronomije, a javnost je posebno zapazila njezin govor u Saboru u kojem je opisala kako je kao dijete, prognanik, "s one strane", proživjela akciju "Oluja", pri čemu je poručila kako ima samo jednu želju, da gradimo društvo slobode i zajedničku budućnost.

Iz HDZ-a novi ministri Filipović i Piletić

Iz HDZ-a se neslužbeno doznaje da će Plenković za novog ministra gospodarstva i održivog razvoja predložiti Davora Filipovića, izvanrednog profesora na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na Katedri za organizaciju i menadžment.

Filipović je HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a bio je i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, član je Nadzornog odbora Ine i predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih šuma.

Aktualni ministar Tomislav Ćorić, prema pisanju medija, odlazi u HNB.

Za novog će ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike premijer predložiti stranačkog kolegu, profesora hrvatskog jezika i književnosti te povijesti, Marina Piletića.

I on je, kao i Šimpraga, saborski zastupnik, a uz to je i gradonačelnik Novske - prvi put je izabran na izborima 2017. godine, da bi mandat potvrdio i na izborima 2021. godine.

Aktualni ministar Josip Aladrović također je pod istragom Uskoka.

Iz Vlade su već ranije najavili da će Plenković imena novih ministara, koje bi Sabor trebao potvrditi u petak, predstaviti sutra nakon sastanka stranaka vladajuće većine, koji počinje u 14 sati u Banskim dvorima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju