Ekonomski fakultet u Zagrebu
Ekonomski fakultet u Zagrebu Foto: Robert Anić/Pixsell

Na 866 studijskih programa s 39.993 upisnih mjesta u ljetnom roku se prijavilo 32.894 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 27.036, priopćila je u ponedjeljak Agencija za znanost i visoko obrazovanje.


Agencija je objavila i konačne rang-liste za upis studijskih programa visokih učilišta u Hrvatskoj u akademskoj godini 2020./21.

Vezani članci Izbori maturanata - 3 Evo gdje je najveća navala: Koronageneraciji maturanata najpoželjnije zanimanje nije ni programer ni logoped Upisne kvote i loši rezultati maturanata - 5 Istražili smo hoće li fakulteti spuštati kriterije: "Problem je jer upisujemo studente koji realno ne mogu završiti fakultet"

Prema omjeru broja prvog prioriteta i upisne kvote, najpoželjniji studijski programi su Izobrazba trenera; smjer Kondicijska priprema sportaša, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Animirani film i novi mediji, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, Izobrazba trenera; smjer Fitnes, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Fizioterapija, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu.

Najviše prijava za Poslovnu ekonomiju

Ukupno najveći broj prijava prvog prioriteta imali su studijski programi Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Pravo, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Medicina, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Strojarstvo, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Najbolje ocjene na FER-u

Gledajući srednjoškolski uspjeh, visoka učilišta s najvišim prosjekom ocjena kandidata koji su ostvarili pravo upisa su Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – prosjek ocjena 4.830654, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – prosjek ocjena 4.805231, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu – prosjek ocjena 4.732209, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu – prosjek ocjena 4.680000 i Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku – prosjek ocjena 4.654285.

Slobodno gotovo 13.000 mjesta

Nakon što su rang-liste u ljetnom upisnom roku objavljene, prema podacima Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta, ostalo je slobodno 12 957 mjesta.

Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 23. srpnja i trajat će do 17. rujna, kada će biti objavljene i konačne rang liste za upis u jesenskom roku.