Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije Liberland usamljen

Nove države na ničijim zemljama - Još jednu je na granici Hrvatske proglasio i Poljak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon Čeha, hrvatske granice počeli su 'okupirati' i Poljaci.

Na hrvatskim granicama nove države rastu poput gljiva poslije kiše. Nakon Liberlanda koji je na hrvatsko-srpskoj granici 13. travnja osnovao Čeh Vid Jedlička, i to uz veliku pozornost medija, u tišini je prošlo samoproglašenje Kraljevine Enclave (Kraljevine Enklave), na granici Hrvatske i Slovenije.

Pročitajte i ovo Dan u Liberlandu Početak naseljavanja Dnevnik Nove TV ušao u samoproglašenu državu Liberland: "Neki su bili uhićeni kad su pokušali otići tamo" Dan antifašističke borbe obilježen u Brezovici - 11 Pogledajte tko nije došao FOTO Dan antifašističke borbe obilježen u Brezovici: ''Krajnje je vrijeme da se odupremo povijesnom revizonizmu''



Kraljevinu od 100 metara kvadratnih, na, kako tvrdi njezin osnivač, ničijoj zemlji između Brezovice pri Metliki i Brezovice Žumberačke, 50 kilometara od Zagreba, 23. travnja ove godine proglasio je poljski turist K. Wrona.

Sebe je već posjeo na kraljevsko prijestolje i pozirao s krunom, ali je, poput pravog modernog monarha, proveo izbore za parlament. Imenovao je i nekoliko ministara. Glavni grad i zastava još nisu određeni, no monarhija ima moto - 'građani cijelog svijeta'. Osim engleskog, poljskog, hrvatskog i slovenskog, glavni jezik u Kraljevini Enclavi je - kineski. Možda zato jer je za ministra vanjskih poslova izabran Kinez.

7 četvornih km na obali Dunava -Teritorij koji diže 'europsku' prašinu

Kraljevina Enclava inače se propagira kao 'najmanja država Europe', ima svoj Facebook, Twitter, a uskoro će imati i aplikaciju za državljanstvo u državi veličine omanje kuće.

Zajednički naziv tvorevinama poput Liberlanda i Kraljevine Enclave je mikronacija, a u svijetu ih postoji popriličan broj od kojih su neke poput Christianije i Sealanda i (pre)poznate.

Lako je, naime, samoproglasiti mikronaciju, no problem je dobiti međunarodno priznanje.

Tako je, primjerice, i Hrvatskoj stigao zahtjev za uspostavljanjem međudržavne suradnje s Pingvinlandom.

Molbu su Ministarstvu vanjskih poslova uputila dvojca kraljeva, Arturus i Kristaps, inače investitori iz Latvije, koji su na Antarktiku odlučili proglasiti svoju Pingvin-državu. Glavni grad je Funky Town.

Još nema saznanja da su uspjeli uspostaviti međudržavne odnose.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene