Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odmah počeli s obnovom

VIDEO Troje uhićenih uz primjenu sile u Liberlandu: "Samo želim da mi pokažete identifikaciju"

Aktualno Galerija Hrvatska policija upala na Liberland Hrvatska policija upala na Liberland Foto: Liberland Hrvatska policija upala na Liberland - 1 Hrvatska policija upala na Liberland - 1 Foto: Liberland Hrvatska policija upala na Liberland - 2 Hrvatska policija upala na Liberland - 2 Foto: Liberland Hrvatska policija upala na Liberland - 3 Hrvatska policija upala na Liberland - 3 Foto: Liberland +6 Hrvatska policija upala na Liberland - 4 Galerija 1/11 >>
Hrvatska policija upala je u četvrtak u Liberland, gdje je došla u pratnji ekipe za rušenje. Hrvatske vlasti izgradnju su proglasile bespravnom i odlučile sve srušiti.

Hrvatska policija upala je u četvrtak u Liberland, područje na istoku Hrvatske čiji su se stanovnici proglasili samostalnom republikom. Policija je onamo došla u pratnji inspektora Hrvatskih šuma i ekipe za rušenje koja je, kako piše na službenoj stranici Liberlanda, uništila privatno vlasništvo i uhitila više Liberlandaca.

Dnevnik Nove TV u posjedu je snimki iz kojih se vidi što se proteklih dana ondje zbivalo. Takozvani Liberlanđani sve su snimali i ustupili materijale Dnevniku Nove TV.

"Upotrijebit ću silu ako se ne udaljite. Samo želim da mi pokažete identifikaciju", čuje se u videu.

Policija je potvrdila da su tri osobe uhićene uz primjenu prisile.

Zaradili su prekršajne naloge zbog remećenja javnog reda i mira.

Sve se dogodilo bez najave ili policijskog upozorenja, a ljudima koji tamo žive nije dano dovoljno vremena da skupe svoje stvari, tvrde iz Liberlanda. Nitko nije ozlijeđen, ali je imovina oštećena ili zaplijenjena.

Policija je za Dnevnik Nove TV potvrdila da je proteklih dana osiguravala mjesto dok se obavljalo rušenje bespravno sagrađenih nastambi. 

Češki političar i aktivist Vit Jedlička koji tvrdi da je predsjednik nove države, poslao je Dnevniku video poruku.

"Brutalno su uništili naše zgrade, uključujući zgradu za osiguranje Liberlanda. Pozivamo međunarodnu zajednicu i hrvatske političare i institucije da zaustave ovo ludilo. Nepotreban je i ničim izazvan ovaj čin nasilja protiv naše miroljubive nacije, protiv naših granica i protiv našeg suvereniteta. Nadamo se da je ovo posljednji incident u našim dugotrajnim odnosima", poručio je.

Pročitajte i ovo Giuseppe Di Matteo, Matteo Messina Denaro Nezamislivi zločini Umro je šef Cose Nostre, zvali su ga Diabolik: Bio je nemilosrdni ubojica, bacio je dječaka u kiselinu

Na stranici je objavljen popis oštećene ili uklonjene imovine:

  • dvije kuće s vrtom i jedna kuća na obali
  • kuhinja na otvorenom s više frižidera i štednjaka
  • generatori i elektronička oprema
  • antena za povezivanje na Starlink
  • bicikli
  • hrana i druge potrepštine.

Iz Liberlanda navode da su se policija i zaposlenici Hrvatskih šuma ponijeli neprofesionalno te da su vrijeđali ljude.

"Tražili smo pisanu obavijest ili izvještaj i rečeno nam je da izvještaja nema i da ga neće biti. Ovaj incident smo snimili i fotografirali i već smo na više razina pokrenuli pravnu bitku", stoji na stranici.

S Hrvatskom žele miran suživot

Slobodna Republika Liberland proglašena je 13. travnja 2015. godine u skladu, tvrde iz Liberlanda, s međunarodnim zakonom. Naime, ni Hrvatska ni Srbija taj komad zemlje ne smatraju svojim te je on predmet dugogodišnjeg graničnog spora između dviju država.

"Naš pravni stav je jasan: teritorij nikada nije bio dio Hrvatske i izvan je njezinih granica. To je potvrđeno u njezinoj diplomatskoj komunikaciji sa Srbijom, kao i odsustvom Liberlanda na kartama Hrvatske", pišu iz Liberlanda.

Hrvatska policija upala na Liberland Položaj Liberlanda na karti (Foto: Liberland)

"Želimo s Hrvatskom pronaći mirno rješenje koje će biti na obostrano zadovoljstvo. Dužnosnici Liberlanda uvijek djeluju u skladu s međunarodnim pravom i izbjegavaju sukobe s hrvatskom graničnom policijom. Naš je stav da bi stanovnici Liberlanda trebali moći živjeti bez uznemiravanja i uhićenja. Oni ne grade na hrvatskom tlu, nego u svojoj državi, Slobodnoj Republici Liberland, i mi za Hrvatsku ne predstavljamo nikakav rizik", dodaje se.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski, Anthony Rota Skandal u Kanadi Zastupnici pljeskali bivšem nacistu: Šef parlamenta predstavio ga kao heroja

Također se napominje da će uništene nastambe biti odmah izgrađene i da se planira izgradnja hotela, parka za djecu i sl.

"Cilj našeg projekta je biti jedna od najvećih prilika koje će Hrvatska dobiti za privlačenje ulaganja, poslova i turista u regiju koja ekonomski već neko vrijeme vene. Već smo uložili znatan novac u lokalnu ekonomiju Osječko-baranjske županije i njega će biti više kako ljudi budu dolazili posjetiti područje. Uz odobrenje i sudjelovanje naših najbližih susjeda, te prilike možemo zajedno stvarati", zaključuje se u tekstu.

O ovom smo slučaju Policijskoj upravi osječko-baranjskoj poslali upit te ćemo njihov odgovor objaviti kad ga dobijemo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene