Marinko Čulić
Marinko Čulić Foto: Novosti

U 73. godini nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je umro Marinko Čulić.


Marinko Čulić rodio se u Šibeniku 1951. godine, a novinarstvom se počeo baviti nakon diplome na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka 1977. godine. Pohađao je Vjesnikov Centar za izobrazbu novinarskih kadrova Otokar Keršovani da bi 1980. godine počeo pisati u Večernjem listu.

Čulić je bio i prvi svjetovni novinar koji je dobio intervju od tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića, pišu Novosti. 

Novi glavni urednik Mirko Galić poziva ga u tjednik Danas, gdje se Čulić profilirao kao vješt reporter i koncizan komentator političke scene u osvit raspada Jugoslavije.

Nakon političke eutanazije tog tjednika, Čulić počinje objavljivati u Nedjeljnoj Dalmaciji, naon čega piše u tjedniku Feral Tribune, gdje nastavlja s beskompromisnom kritikom Franje Tuđmana i HDZ-a.

Godine 2003. za kolumne u Feralu nagrađen je HND-ovim priznanjem Marija Jurić Zagorka. Nije radio samo u pisanom novinarstvu. Dugi niz godina bio je dopisnik francuskih radiostanica.

Carl Hahn Preminuo nekadašnji direktor automobilskog diva: "Postavio je temelje uspjeha"

O strasti za novinarstvom i praćenjem političkih i društvenih tema govori i to što je Čulić svoju kolumnu nastavio pisati i nakon odlaska u mirovinu početkom 2021. godine. U više od četiri desetljeća novinarskog rada ustrajno i dosljedno kritizirao je vlast, tko god da ju je obnašao, inzistirajući na pravu na slobodno iznošenje svog stava.

George Pell Umro kontroverzni kardinal Pell, najviša crkvena osoba optužena za seksualno zlostavljanje

Čulić je 2022. dobio nagradu HND-a Otokar Keršovani za životno djelo, a na ovogodišnjem Božićnom prijemu i SNV-ovo priznanje Svetozar Pribićević za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju