Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 81. godini

Umro kontroverzni kardinal Pell, najviša crkvena osoba optužena za seksualno zlostavljanje

George Pell
George Pell Foto: Afp
Australski kardinal George Pell, bivši visoki dužnosnik Vatikana koji je 2020. godine oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje, umro je u utorak u dobi od 81 godine, priopćio je njegov privatni tajnik.

Fr. Joseph Hamilton rekao je Reutersu da je Pell umro u Rimu u utorak navečer. Rekao je kako će nadbiskupija Sydneyja kasnije izdati priopćenje.

Crkveni izvori rekli su kako vjeruju da je Pell umro od srčanog zastoja u rimskoj bolnici.

Presuda australskog žalbenog suda iz 2020. poništila je presude da je Pell seksualno napastovao dvojicu dječaka iz zbora 1990-ih. U zatvoru je proveo 13 mjeseci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga je u tijeku Vatikan na meti navodnog računalnog napada: Sve je počelo zbog jedne stvari

Presuda je tada 78-godišnjem Pellu omogućila da izađe na slobodu, čime je okončan slučaj najviše crkvene osobe optužene u globalnom skandalu seksualnog zlostavljanja koji je potresao Rimokatoličku crkvu diljem svijeta.

Pell, bivši nadbiskup Melbournea i Sydneyja, služio je u Vatikanu kao ministar gospodarstva od 2014. sve dok nije uzeo dopust 2017. kako bi se vratio u Australiju i suočio s optužbama.

Pročitajte i ovo Benedikt XVI umiranje papa Misteriozne smrti i bizarne sahrane papa tijekom povijesti: Smrt su utvrđivali čekićem, a jednog su ekshumirali da bi mu sudili

Živio je u Rimu od oslobađajuće presude 2020. 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene