Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opušten i nasmješen

NAKON BRANITELJA - PJESMA Premijer Milanović zapjevao uz klapu na otvorenju vrtića u Rijeci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer je u društvu župana Zlatka Komadine i klape zapjevao.

U Čavlima pokraj Rijeke u ponedjeljak je svečano otvoren novi dječji vrtić "Čavlić" koji može primiti 180 djece, a svečanosti je bio nazočan i predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno" Zoran Milanović TKO JE ZORAN MILANOVIĆ? "Vrijeme je da se konji sedlaju!": Bio je divlje dijete sa zagrebačkog Trnja, znao se potući, a na faksu je prodavao usisavače

Načelnik Općine Čavle Željko Lambaša kazao je da su se odlučili na gradnju novog vrtića nakon što je tijekom duljeg razdoblja sve više djece ostajalo neupisano u dječji vrtić, a postojeći vrtićki prostori su bili dovoljni tek za stotinjak djece. Gradnja se pripremala nekoliko godina pa je, kad je krenula krajem 2013. mogla biti dovršena bez zastoja do ožujka ove godine. Izvoditelj radova bila je zajednica ponuditelja predvođena tvrtkom Lavčević.

NA SAMOM KRAJU SASTANKA atmosfera dovedena do usijanja - 'Ogradite se od barbara i terorista'

Vrijednost radova je 15 milijuna kuna, od čega je Vlada, odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU doprijenijelo s 6,6 milijuna kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uložio je 276.000 kuna za izradu energetskog certifikata, po kojem je objekt klase A, rekao je Lambaša. Ostatak je uložila Općina Čavle i nije se morala zaduživati, niti uzimati kredit, rekao je načelnik. Istaknuo je da je Primorsko-goranska županija izdvojila 700.000 kuna za nabavu i ugradnju fotonaponskih solarnih ćelija i pripadajuće centrale te još 380.000 kuna za uređenje okoliša.

Premijer Zoran Milanović obratio se okupljenima s "Grobnišćice i Grobničani", dodajući da "ovo mogu samo Hrvati izgovoriti i to ne svi".

Milanović je rekao da Vlada na daje novac za izgradnju ovakvih objekata, nego da vraća ono što je uzela kroz razne oblike poreza i nameta. "Hrvatska je previše centralizirana, o tome razmišljamo te ćemo morati poraditi da se to promijeni", rekao je premijer.

Kazao je da je pri obilasku nekih krajeva Hrvatske, poput Dalmatinske zagore gdje je bio rat, često vidio kvalitetne i novije školske zgrade u kojima nema djece. Ako su iz tih krajeva došli ovdje, došli su tamo gdje mogu raditi i živjeti te smjestiti djecu u ovakve objekte socijalne infrastrukture visoke kvalitete, kazao je Milanović. Želimo takve objekte imati u svim općinama, i u onim mnogo siromašnijim od Čavala, a potom omogućiti da i one budu na razini Čavala, rekao je.

Završavajući pozdravni govor, Milanović je poručio mještanima da ispune vrtićku zgradu te zaključio: "Dosta sam jutros govorio, usta su mi suha, ali ne i srce", aludirajući na razgovor s predstavnicima branitelja-prosvjednika. Na kraju događaja se opustio i zapjevao u društvu župana Zlatka Komadine i klape.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je istaknuo da se županija odlučila pomoći pri izgradnji zgrade vrtića iako nije zakonski nadležna za predškolski odgoj. Ovaj objekt je jedan od razloga da ljudi tu dolaze živjeti. Povećanje broja stanovnika u ovom mjestu, kao i u nekim drugim općinama u okolici Rijeke dokaz je kvalitete života, kazao je župan.

Dječji vrtić "Čavlić" izgrađen je u blizini tamošnje osnovne škole. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene