Obavijesti Video Pretražite Navigacija
18. naraštaj DRAGOVOLJNIH ROČNIKA

Najbolji prisegnuli Domovini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Domovini na vjernost prisegnuo je 18. dragovoljni naraštaj - 48 djevojaka i 425 mladića.

Među njima i nećak i prve hrvatske žrtve Domovinskog rata, Josipa Jovića. ''Ponosan sam što sam prisegnuo danas ovdje što mogu biti dio Oružanih snaga Republike Hrvatske, ponosan sam na to i mislim da bi i moj stric bio ponosan'', rekao je ročnik Josip Jović.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić i Hrvoje Krešić Otkrio i kad stižu Rafalei Ministar obrane Ivan Anušić o vojnom roku: "Bit će tri mjeseca. Oni koji završe obuku u cijelosti imat će benefite" Ilustracija bildanje snaga Vučić najavio jačanje vojske i novo oružje: "Ubrzano na tome radimo"

U obitelji - ponos i suze. ''Stric je stao u obranu domovine i dao je život za domovinu, a sinu želim sve najbolje, da uspije'', kazao je Tomislav, Josipov otac. Čestitala im je vrhovna zapovjednica Oružanih snaga i predsjednica Republike.

'U nepunih deset dana predsjednica Republike ponovno je boravila u Požegi, ovog puta kao vrhovna zapovjednica Oružanih snaga. U vojarni 123. brigade Hrvatske vojske sudjelovala je na svečanoj prisezi 18. naraštaja dragovoljnih ročnika.' Iz prve ruke predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je provjerila je čime vojska raspolaže i zatražila bolje uvjete.

''Porast političkih nestabilnosti u bliskom okruženju i povećanje terorističke prijetnje diljem Europe upozoravaju nas kako ulaganje u izgradnju sustava domovinske sigurnosti ima biti težišni prioritet'', rekle je predsjednica.

Ovo je prva generacije koja će primati naknadu od 2.000 kuna na mjesec, umjesto ranije smanjenih 1.190. Prije devet godina, pak, dobivali su 2.600 kuna.

''Mislim da smo krenuli korak po korak, preko proračuna i iza toga sad idemo kroz uvjete u kojima borave naši ljudi'', rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

O obaveznom vojnom roku ministar obrane nije želio govoriti. Dragovoljnom se, pak, do sad prijavilo više od 6000 djevojaka i mladića. Tristotinjak je odustalo, a najbolji su se zaposlili u vojsci.

''Naš dan započinje u 6 sati ujutro, spremanje, osobna higijena, zatim od 7 do 8 imamo doručak, tjelovježbu..'', ispričala je ročnica Ana Marija Bićanić.

''Prvenstveno sam vidio ovo kao izazov i uz mogućnost daljnjeg školovanja u vojsci'', kaže ročnik Stjepan Karaula.

Do kraja godine očekuje se i 19. naraštaj sa još 500-tinjak kandidata.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene