Četvrtu godinu zaredom portal najdoktor.com objavio je popis najboljih hrvatskih liječnika. Kriteriji su bili ukupan broj komentara, njihova kvaliteta te odnos broja pozitivnih i negativnih komentara. Razgovarali smo s nekim od najboljih hrvatskih liječnika. Evo što kažu o našem zdravstvenom sustavu.

Galerija


Na stotine pregleda i više od tristo operacija na godinu obavi doktor Zenon Pogorelić, predstojnik klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split. ''Najteže je ljeti s obzirom na jako veliki priljev turista u Split'', kazao je dr. Pogorelić.

Vezani članci Policija, ilustracija Tragedija na festivalu glazbe: Unatoč naporima liječnika, preminuo 22-godišnji njemački državljanin Otkazani svi pregledi za travanj u pulskoj bolnici, Što preostaje pacijentima? U pulskoj bolnici otkazani svi pregledi za travanj, upitno što će biti u svibnju

Četvrtu godinu zaredom on je ponio titulu jednog od najboljih dječjih kirurga u Hrvatskoj. Liste čekanja ovdje su, kaže, minimalne. Imao je ponude za odlazak iz Hrvatske, no nije ih prihvatio.

''Sustav kakav je da je, ipak funkcionira uz veliki napor liječnika i sestara i svog medicinskog osoblja. A sigurno da bi se moglo popraviti, povećanjem broja zaposlenih liječnika, sestara, rasterećenjem, jer ponekad obavljamo enormno velikibroj pregleda'', kaže dr. Pogorelić.

A pacijenti o njemu ovako govore: ''Sve najbolje, doktor je stvarno vrhunski, bolnica, usluga. Tko god ima djecu, ne treba slati u Zagreb, ovdje su sestre vrhunske'', rekao je Jure Vukadin.

S osmijehom na licu doktorica Sandra Bašić-Kinda prima pacijente na Zavodu za hematologiju na KBC-u Rebro. Jedna je od najboljih hematologa u državi.

Na pitanje što joj smeta u našem zdravstvu odgovara: ''Meni trenutno, budući da se bavim bolestima za koje su nužni za postizanje liječenja, dosta skupi lijekovi i ti lijekovi nisu nažalost dostupni našim bolesnicima. Ne svi, naravno, ali neki lijekovi jesu.''

Hrvatska se bori s odlaskom liječnika. Jedan od najboljih hrvatskih ginekologa, doktor Duško Pall, imao je ponudu za rad u inozemstvu.

''Sam odlazak u Švicarsku i Švedsku nije bio materijalne prirode, koliko organizacijske i onoga što vam država za vas i vašu djecu i ostatak obitelji nude. Vratio sam se jer sam shvatio da je to karta u jednom smjeru koja bi ipak bila preskupa'', rekao je Duško Pall, ginekolog.

Unatoč svemu, ovi liječnici nastavit će marljivo brinuti o zdravlju pacijenata, koji su im uvijek na prvom mjestu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.