Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetionik, Hum, tartufi...

NAJ u Istri!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Put kroz Istru može se pretvoriti u pravu pustolovinu! Osim bogate tradicije, kulture i gastronomije u samo jedan dan može se vidjeti najmanji grad na svijetu, popeti na najstariji svjetionik na Jadranu i ubirati plodovi s najstarije masline na Mediteranu.

'Nalazite se na svjetioniku na najzapadnijoj točki naše države i vidite usput tri mora: slovensko, talijansko i hrvatsko', kaže nam svjetioničar Milan Ungar. Svjetionik U Savudriji nosi i titulu najstarijeg na Jadranu. Prema legendi, prije gotovo dvije stotine godina poznati austrijski grof posvetio ga je lokalnoj djevojci.

Pročitajte i ovo Uhićeno 10 ljudi zbog preprodaje droge Uhićenja u Puli i Zagrebu Pale dvije narkobande, uhićeno 10 ljudi, jedan je u šumi zakopao 12 kilograma kokaina Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno"

'Visok je 31 metar sa 152 stepenice do samog vrha', kaže Ungar. Ljubav i pogled kakav se pamti.

>> Istarski ugostitelji se dosjetili kako do gostiju!

A pamti se i najveći ikad pronađeni tartuf. Težak kilogram i 310 grama upisan je i u Guinnessovu knjigu rekorda. 'To je bilo veliko iznenađenje jer naći ovako veliki tartuf, to je rijetko. Vidite da poslije toliko vremena nije nitko se proslavio da je našao veći od ovoga', kaže tartufar Giancarlo Zigante.

U središtu Istre još jedan rekord. Poznat po Aleji glagoljaša, Hum sa svoja 24 stanovnika, najmanji je grad na svijetu. 'To nam je baš čast, to je čast jer je lijepo tu živjeti u Humu', kaže Dino, jedan od 24 stanovnika.

Privilegija je, kažu stanovnici, što se svi poznaju. Suživot je puno jednostavniji s ljudima kojima potpuno vjeruješ. 'Jako bliski smo dosta svi jer nas je malo', kaže Dino. 'Kao jedna familija', dodaje njegova sugrađanka Nerina.

Pršut pak ima zaštićen status, sorta malvazija stara je najmanje dvije tisuće godina, a najtradicionalnija i najslavnija prirodna grana je ona maslinova. 'Sam uzgoj plemenite masline spominje se već u šestom stoljeću, čak i sedmom stoljeću prije Krista, za vrijeme vladavine Grka', priča maslinar Franko Raguž.

Istra čuva i najdugovječniju. Poznatu Brijunsku 'ljepoticu'. 'Zasađena je u Rimsko doba prije 1.650 godina otprilike', kaže Raguž.

A ona i dan danas daje svoje plodove.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene