Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Put kroz Istru može se pretvoriti u pravu pustolovinu! Osim bogate tradicije, kulture i gastronomije u samo jedan dan može se vidjeti najmanji grad na svijetu, popeti na najstariji svjetionik na Jadranu i ubirati plodovi s najstarije masline na Mediteranu.


'Nalazite se na svjetioniku na najzapadnijoj točki naše države i vidite usput tri mora: slovensko, talijansko i hrvatsko', kaže nam svjetioničar Milan Ungar. Svjetionik U Savudriji nosi i titulu najstarijeg na Jadranu. Prema legendi, prije gotovo dvije stotine godina poznati austrijski grof posvetio ga je lokalnoj djevojci.

Vezani članci Snijeg u planinama - 1 "Zvijer s istoka" pokazuje svoju snagu, ali i ljepotu: Poljoprivrednici strahuju za svoje proizvode, a na splitskoj rivi prolaznici uživaju na suncu Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Ništa od otvaranja kasina i kladionica u Istri? Županijski stožer uputio zahtjev za odgodom odluke

'Visok je 31 metar sa 152 stepenice do samog vrha', kaže Ungar. Ljubav i pogled kakav se pamti.

>> Istarski ugostitelji se dosjetili kako do gostiju!

A pamti se i najveći ikad pronađeni tartuf. Težak kilogram i 310 grama upisan je i u Guinnessovu knjigu rekorda. 'To je bilo veliko iznenađenje jer naći ovako veliki tartuf, to je rijetko. Vidite da poslije toliko vremena nije nitko se proslavio da je našao veći od ovoga', kaže tartufar Giancarlo Zigante.

U središtu Istre još jedan rekord. Poznat po Aleji glagoljaša, Hum sa svoja 24 stanovnika, najmanji je grad na svijetu. 'To nam je baš čast, to je čast jer je lijepo tu živjeti u Humu', kaže Dino, jedan od 24 stanovnika.

Privilegija je, kažu stanovnici, što se svi poznaju. Suživot je puno jednostavniji s ljudima kojima potpuno vjeruješ. 'Jako bliski smo dosta svi jer nas je malo', kaže Dino. 'Kao jedna familija', dodaje njegova sugrađanka Nerina.

Pršut pak ima zaštićen status, sorta malvazija stara je najmanje dvije tisuće godina, a najtradicionalnija i najslavnija prirodna grana je ona maslinova. 'Sam uzgoj plemenite masline spominje se već u šestom stoljeću, čak i sedmom stoljeću prije Krista, za vrijeme vladavine Grka', priča maslinar Franko Raguž.

Istra čuva i najdugovječniju. Poznatu Brijunsku 'ljepoticu'. 'Zasađena je u Rimsko doba prije 1.650 godina otprilike', kaže Raguž.

A ona i dan danas daje svoje plodove.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook