Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSJET OPOŽARENIM PODRUČJIMA

Nadbiskup Barišić služio misu u Žrnovnici i posjetio baku Zorku, kojoj je pronađen novi dom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Veliki požar koji je proteklih dana pogodio naše područje, osim pustoši i katastrofe koju je prouzročio, ostavivši mnoge bez vrijedne imovine, pokazao je i najplemenitije u nama ljudima – solidarnost, pomoć i zajedništvo u nevolji“, kazao je nadbiskup Barišić.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić posjetio je u nedjelju župe Žrnovnica i Sitno Donje, koje su bile ugrožene nedavnim požarom, te u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Žrnovnici služio misu, a tamo su uz brojne mještane bili i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, te dogradonačelnica Splita Jelena Hrgović, priopćeno je danas iz nadbiskupije.

Pročitajte i ovo Požar kod Šibenika Gasi ga 50 vatrogasaca Veliki požar kod Šibenika: "Zbog vjetra se vatra brzo širi, a gašenje otežava i nepristupačan teren" Požar automobila u Prečkom - 1 izvidi još traju Doznali smo čiji je auto izgorio na parkiralištu: "Moglo bi biti ozbiljno"

"Veliki požar koji je proteklih dana pogodio naše područje, osim pustoši i katastrofe koju je prouzročio, ostavivši mnoge bez vrijedne imovine, pokazao je i najplemenitije u nama ljudima – solidarnost, pomoć i zajedništvo u nevolji“, kazao je nadbiskup Barišić predvodeći misno slavlje.

"Požar smo, hvala Bogu, ugasili, no je li ugašen u našim srcima? Umjesto da dijelimo pohvale i nagrade ljudima koji su učinili sve da požar bude što prije ugašen i da prođemo bez ljudskih žrtava, mi dijelimo kritike i nadolijevamo ulje na vatru. Požar je ugašen zajedničkim snagama, kao što će i štete biti sanirane zajedništvom, solidarnošću i dobrotom. Naša županija, grad, država i Crkva imaju čovjeka u vidu", istaknuo je danas nadbiskup vjernicima na misi.

Pomoć 89-godišnjoj Zorki Biljak

Prije mise u Sitnom Donjem nadbiskup, župan, dogradonačelnica i načelnik Podstrane Mladen Bartulović posjetili su obitelji pogođene požarom, među kojima 89-godišnju Zorku Biljak. Starica s adresom na granici Žrnovnice i Podstrane, u ruševnoj baraci neposredno uz kamenolom, u sobici od nekoliko kvadrata bez struje i vode, za petnaestak dana uselit će u novi dom. U rješavanju njenih problema angažirali su se svi, od Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i Općine Podstrana, do Centra za socijalnu skrb i Splitsko-makarske nadbiskupije.

Baka Zorka nije željela ići u umirovljenički dom, nego ostati što bliže adresi na kojoj je sama provela posljednjih deset godina, a jedina želja bila joj je da napokon uživa u blagodatima struje i vode i vlastitoj maloj kuhinji. To je i dobila. U neposrednoj blizini pronađen je objekt u puno boljem stanju, formalno je baraka, ali je višestruko veća i pristojnija, potpuno opremljena infrastrukturom. Ima struju, vodu, kuhinju, toalet i spavaonicu. Kuća, koja će biti Zorkin novi dom, u vlasništvu je Nadbiskupije, u njoj je do prošle godine živjela žena koja je preselila u dom umirovljenika, a sama Nadbiskupija odmah je dala suglasnost za useljenje, stoji u priopćenju.

Župan joj je uručio ček od dvije tisuće kuna, a toliko će dobiti i od Grada Splita. Dogradonačelnica Hrgović je baki dala punu košaru voća i slastica obećavši joj svakodnevnu pomoć volontera dok ne preseli u novi dom. U priopćenju nadbiskupije se navodi kako je baki Zorki novčani doprinos dao i nadbiskup uz Gospinu krunicu i medaljicu koje će zasigurno naći posebno mjesto u njezinom domu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene