Ako bi rasteretili poduzetnike iz vlade najavljuju kako će ove godine ukinuti parafiskalnih nameta u vrijednosti 330 milijuna kuna.


Poduzetnicima reforme donose manje izdavanja za razne namete, ali i neke nove poreze te velika ulaganja u istraživanje i razvoj. Od rada će više novca ostati radnicima i poduzeću jer će manje ići za stotine raznih nameta.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Mi smo državna krava muzara, a sve nas manje hrane!' Slika nije dostupna Dobra vijest za napaćene Hrvate: Rezanja plaća i mirovina neće biti!

Kako bi rasteretili poduzetnike iz vlade najavljuju kako će ove godine ukinuti parafiskalnih nameta u vrijednosti 330 milijuna kuna te ukinuti 10 najvećih prepreka za poslovanje.

'Evo jedna stvar, mi dosta radimo za turistički sektor, plaćamo članarinu turističkoj zajednici, a turizam je motor koji vuče ovu državu koji ne bi trebalo na taj način podupirat', kaže obrtnik Miljenko Vuk.

Da bi mogli još rasteretiti porez na rad, za dvije godine uveli bi porez na nekretnine.

'Ukoliko se dogodi taj porez na nekretnine on će zamijeniti komunalnu naknadu, porez na kuće za odmor dakle u konačnici naši građani njima se izdavanje neće povećati', kaže ministar graditeljstva Lovro Kuščević.

'Treba prije srediti sve papire, dovest stvari na čistac, a tek onda počet ubirat neke koristi od nečega', kaže Zdenko Petrak, iznajmljivač apartmana.

Jedna od reformi je i sređivanje zemljišnih knjiga pa se do srpnja planira dovršiti uspostava zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra ali i uvesti podnošenje prijedloga za upis vlasništva elektroničkim putem.

Poduzetnicima vlada najavljuje i bolju poreznu politiku.

'Na način da porezi budu pristupačniji onima od kojih se ubire porez i da taj porezni sustav prestane biti okov i sputavanje poduzetničke aktivnosti', rekao je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Da bi skupili pola milijarde eura, prodavat će stanove, poslovne prostore, zemljišta i nestrateške tvrtke. Neće se ići u javnu ponudu dionica cestarskih tvrtki.

'Kad mi te tvrtke učinimo stabilnima, kad mi refinanciramo dugove onda možemo razmišljati eventualno o ulasku kapitala. U ovom trenutku je to u drugom planu', kaže ministar prometa Oleg Butković.

U prvom planu reformi je bolje upravljanje javnim poduzećima, ali i milijardu eura ulaganja u istraživanje i razvoj u sljedeće četiri godine u javnom, ali i privatnom sektoru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju