Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Male privatnike muči niz poreznih, inspekcijskih i drugih nameta od kojih jedva opstaju.


U Splitu je održano još jedno savjetovanje za male poduzetnike, obrtnike i vlasnike Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Nadležni su i danas tvrdili kako novca ima, a samo treba aplicirati, biti uporan i dobro se raspitati o poticajima i kreditima. No, polaznici kažu, u praksi to nije ni blizu tome. Male privatnike muči i niz poreznih, inspekcijskih i drugih nameta od kojih jedva opstaju.

Vezani članci Marko Primorac ''Vlada nije odbacila prijedlog o povećanju plaća'', poručio ministar financija i otkrio da se razmišlja o uvođenju novog poreza Urod aronije - 1 Unatoč suši, oni se ne mogu žaliti - urod je bolji nego ikad: "Moramo se grupirati po četvero da imamo osjećaj da nam bolje ide"

'Vi poduzetnici ste ti koji punite proračun', čulo se od političara na skupu. A mali poduzetnici su sa tribina prokomentirali da se osjećaju kao mršava krava muzara koju se sve manje hrani, a od nje se traži sve više mlijeka.

'Porezići, nema na što ih nema. S 15 -20 zaposlenih došli smo na 3, da sačuvamo svoju obiteljsku firmu', kazao je Ivan Čulić, poduzetnik s Brača kojeg su uništili državni porezi, takse, nameti i kamate.

Sada pokušavaju dobiti novac iz Fonda za ruralni razvoj - za masline. Imaju dva hektara, a htjeli bi - još dva. Ali treba obići nebrojeno raznih službi.

'Kako će moj seljak s Brača? Ne možemo ni mi koji imamo neku školu. Zarezi su u pitanju, onaj službenik samo ti odbije projekt', požalio se poduzetnik.

A ovi informatičari već dvije godine apliciraju za 50.000 eura. 'Za novu opremu i više ljudi', kazao je poduzetnik Igor Visković.   

Bankari su objašnjavali kako pametno uzeti kredit, ali...

'Ovdje uzeti kredit je suludo. Što vani dobiješ za 1-2 posto, ovdje je 7-8 posto. Znači da bi morao prodavati drogu da te novce vratim', smatra Visković.

A tek raznorazne inspekcije, kazne i novi propisi.

'Potrošila sam svu ušteđevinu, obiteljsko novac, zlato nisam jer ga nemam, za plaćanje kazni. Pa bar da znaš koju sve inspekciju možeš očekivati i što će ta inspekcija gledati', požalila se ekonomistica Maja Fredotović.

Prijedlog poduzetnika je da se obuči grupa studenata ekonomije pa da se na fakultetu oformi Ured pomoći za aplikacije prema raznim pomoćima i fondovima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju