Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećanje kapaciteta

Na mjesto u staračkom domu Jelena je čekala 12 godina! Vlada obećala - gradi se 18 novih centara za starije

Aktualno Galerija 18 novih domova za starije 18 novih domova za starije Foto: Dnevnik Nove TV Dom za starije - 3 Dom za starije - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Dom za starije - 2 Dom za starije - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Dom za starije - 1 Galerija 1/4 >>
Od navale u vrtiće u Hrvatskoj veća je samo navala na staračke domove. Čekanja neki broje i u desetljećima. Više donose reporterke Dnevnika Nove TV Petra Buljan i Željka Škreblin.

Iz Vlade stižu dobre vijesti - gradi se 18 novih centara za starije koji će nuditi puno više od kreveta!

"Evo moje sobice prekrasne u kojoj uživam, uživam naprosto!", izrazila je zadovoljstvo korisnica doma za starije. Sobu 227 i balkon pun cvijeća gospođa Jelena jedva čeka pokazati. Kako i ne bi kad ju je čekala 12 i pol godina! Kaže, od kuće su je otjerali samoća, bolest i starost.

Pročitajte i ovo Majka ubijenog grčkog navijača Ekskluzivno u Dnevniku Nove TV Pogledajte cijeli intervju majke preminulog navijača AEK-a: "Neka razmisli što je učinio mom sinu. Platit će cijenu za svoja djela"

"Ne kuham, ne perem, ne spremam, ne nabavljam, ništa. Sve mi je tu nadohovat ruke i sve mi je blizu! Doma sam sve morala odrađivati sama", ponosno prepričava 80-godišnja Jelena Zvonarek.

Slaže se s njom i Katica, no i ona se načekala. "Mala djeca idu u dječji vrtić, a starci idu u starački dom! I kad sam ja dobila tu mjesto, ja sam se na prvom sastanku rasplakala, toliko sam emotivna i sretna bila", prisjeća se također 80-godišnja Katica Poje.

Pročitajte i ovo Lara Arapović Bonačić Razuzdani turizam Britanci reklamiraju opijanje u Splitu, građani očajni: "Oni su najbrojniji i najgori turisti"

17.311 kreveta, koliko trenutačno postoji u Hrvatskoj u domovima, nije ni izbliza dovoljno. Zato se iz europskih sredstava planirala gradnja osam centara, a kad je Vlada vidjela koliko je potražnja, dodali su još novca, pa bi Hrvatska trebala dobiti čak 18 novih centara za starije osobe!

Resorni ministar Marin Piletić pojašnjava: "Mi na ovaj način jačamo smještajne kapacitete za 1795 novih kreveta, ali isto tako povećavamo broj izvan-institucijskih korisnika".

Još 4500 starijih osoba trebalo bi imati pomoć iz takvih centara. Oduševljeni su zato u Matici umirovljenika. Ana Baband, glavna tajnica, pojašnjava o kakvoj je pomoći riječ: "Ako njima bude potrebna dostava obroka, pružanje nekih usluga, održavanja kuće, zdravstvene skrbi, onda će ti centri pružati usluge i lokalnom stanovništvu".

Pročitajte i ovo Bunar - 1 Za Dnevnik Nove TV Sin mještanina koji je pronašao tijelo bebe u bunaru: "Svi su užasnuti tim činom. On je bio van sebe"

Po jedan centar nalazit će se u 18 županija. Trebali bi biti završeni do sredine 2026. godine. Do tada, sretnici koji su u domu, uživaju u druženju

"I bingo i svašta imamo", govori korisnica Renata Božićković. "Prekrasan park kojim hodamo, ja idem na nordijsko hodanje, pa idem na 10-12 tura".

I sve ih uglavnom, brine samo jedna stvar – "Molimo boga da nam ne poskupi dom jer mnogi neće moći plaćati. Obećali su, nema poskupljenja!", zadovoljan je Rade Krivožija

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene