Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Na Kornatima je moglo doći do stvaranja vrtloga vjetra'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema podacima o vremenskoj situaciji koja je vladala na području Kornata u četvrtak, 30. kolovoza, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) zaključio je da je toga dana vjetar prvih nekoliko kilometara nad tlom značajno mijenjao smjer i brzinu, te da je stoga moglo doći do stvaranja vrtloga na Kornatu.

Prema DHMZ-u, koji je u analizi koristio sve raspoložive podatke s meteoroloških postaja najbližih Kornatima, na dan požara na Velikom Kornatu stvaranje vrtloga dodatno je moglo biti potaknuto nehomogenom podlogom (otoci, brda). Tome pogoduju i uvjeti kada je tlo znatno toplije od zraka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave" Ilustracija Crveni meteoalarm VIDEO Olujni udari juga zahvatili Jadran: Lokalno pale velike količine kiše

Mjerenja pokazuju da brzina vjetra u sloju iznad 100 metara naglo raste s visinom, što znači da je vjetar na 200 metara nad morem mogao biti znatno jači nego u blizini površine mora.

DHMZ napominje da je na meteorološkoj postaji Zadar vjetar dosezao brzinu veću od 10 metara u sekundi, tj. znatno veću od prognozirane.

Promjena smjera i brzine vjetra po visini pokazuje da se 30. kolovoza nad tlom formiralo područje relativno jake jugozapadne struje koje je sezalo sve do jedan kilometar visine nad tlom. 

"Na većim je visinama prevladavalo jako jugozapadno strujanje, a izrazita promjena smjera vjetra mogla je biti popraćena vrtloženjem zraka", navodi se u analizi.

Analiza vertikalnog profila atmosfere pokazala je da, iako je brzina vjetra pri tlu imala umjerene vrijednosti, u sloju do 450 metara nad morem vjetar dostiže olujnu jakost. 

Promjena brzine vjetra u sloju od 133 do 450 metara iznosila je 6,5 metara u sekundi, a do relativno nagle promjene brzine vjetra došlo je upravo na visinama koje odgovaraju vrhovima brda na Kornatima. 

Stoga je, za "pretpostaviti da su oni bili izloženi znatno jačem vjetru nego što se moglo izmjeriti blizu morske razine (Vele Sestrice)", smatraju u DHMZ-u.

Na dan 30. kolovoza na klimatološkoj postaji Vele Sestrice
prevladavalo je oblačno vrijeme s jakim jugoistočnim vjetrom.
Izmjerena temperatura se mijenjala od najniže 25,2 Celzijevih
stupnjeva u 4 sata do 27,4 stupnjeva u 13 sati. Tlak zraka je padao od 4 do 16 sati, te je poslije toga počeo naglo rasti. Vjetar na lokaciji Vele Sestrice jačao je od 2 beauforta u 4 sata do 4 beauforta u 10 sati.

U večernjim satima jačina vjetra se smanjila, a tijekom noći s 30. na 31. kolovoza vjetar je promijenio smjer na istočni, a zatim i sjeveroistočni, stoji u analizi objavljenoj na webu DHMZ-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene