Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAJEDNIČKA BORBA

"Suradnja vodi do boljih rezultata": U Zagreb stigli EUROPOL I Frontex, poznat i razlog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policijski stručnjaci 12 nacionalnih policija, EUROPOL-a, Frontex-a i Zajedničke koordinacijske platforme razmjenjivat će iduća dva dana u Zagrebu iskustva i primjere dobre prakse za poboljšanje zajedničke borbe u suzbijanju krijumčarenja migranata, izvijestio je u ponedjeljak MUP.

Otvarajući seminar koji se odvija u sklopu hrvatsko-francuske strateške suradnje ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zahvalio je francuskoj vladi i predsjedniku koji je zajedno s hrvatskim premijerom postavio okvir za jačanje suradnje, a u tom strateškom partnerstvu posebno je područje posvećeno sigurnosnim pitanjima.

"Ni jedna policija ne može sama jer su izazovi transnacionalne i transgranične prirode i ako naša suradnja nije transnacionalna i transgranična tada ne znam čemu se možemo nadati", rekao je Božinović.

Naglasio je da se nalazimo u razdoblju povećanog pritiska nezakonitih migracija kada bilježimo povećanje nezakonitih ulazaka u EU od 123 posto na istočno-mediteranskoj ruti te skoro 200 posto na zapadno-balkanskoj ruti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna potraga u tijeku Vatrogasci od sinoć pretražuju rijeku Savu: Policija dobila dojavu o "ulasku osobe u vodu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve se ispituje Leš muškarca pronađen u Dravi uz HE Varaždin, policija utvrđuje identitet

"Važno je pronaći rješenja kako zajednički odgovoriti s jedne strane na humanitarne procese koji se događaju, ali i sigurnosne rizike koji idu uz to", kazao je Božinović.

Govoreći o rezultatima rada hrvatske policije Božinović je istaknuo kako je tijekom njegovog mandata uhićeno više od 5000 krijumčara te da brojke mogu biti i veće jačanjem suradnje i dodatnim iskoracima u međusobnoj pomoći.

"Suradnja je put koji moramo intenzivirati i to u svim policijskim poslovima. Snažnija, učinkovitija suradnja s policijama susjednih zemalja vodi do boljih rezultata", zaključio je ministar.

Migranti žrtve organiziranog kirminala

Francuskoj strani je zahvalio na dvije inicijative na kojima su ustrajali tijekom predsjedanja Vijećem EU - donošenju novog Pakta o migracijama i azilu kao zajedničkoj politici prema migracijama te reformi Schengena.

Francuski veleposlanik Gaël Veyssière izrazio je zadovoljstvo skupom kojim su hrvatska i francuska policija održale obećanje iz svibnja 2022. kada je na sastanku čelnika policija jugoistočne Europe zaključeno da je potrebno osnažiti regionalnu suradnju u borbi protiv prijetnje koju izazivaju veliki migracijski tokovi.

Od tada do danas održani su razni seminari na aktualne teme, a završetak je upravo današnji regionalni seminar koji okuplja međunarodne agencije i policijske eksperte.

Pročitajte i ovo Meteorit Užarena kugla VIDEO Meteor mu pao na kuću? U požaru potpuno izgorjela, poginuo pas: "Čuo se veliki prasak!"

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok u Njemačkoj Policajci prišli muškarcu i pokušali razgovarati s njim, no nisu očekivali ono što je uslijedilo

Osvrnuo se i na potpisanu deklaraciju kojom je pojačana suradnja Francuske i Hrvatske u borbi protiv djelovanja kriminalnih skupina, a za što je potrebno i uključivanje partnera iz regije.

"Migranti su žrtve organiziranog kriminala te se u tom kontekstu radi o velikoj prijetnji miru i stabilnosti ove regije na što dodatno utječe rat u Ukrajini. Izbjeglice su pogotovo ranjive u kontekstu trgovine ljudima te je potrebno jačati suradnju policija u regiji u operativnom i tehničkom smislu", kazao je velsposlanik.

Ravnatelj francuske granične policije Fabrice Gardon istaknuo je značajnu ulogu granične policije u suzbijanju nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudima koja svojim radom izravno utječe na sigurnost građana, prenosi MUP.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene