Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

SDP ili HDZ

Lovrinović objasnio kako će i kada MOST donijeti odluku kome su bliži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Most pregovara s SDP-om i HDZ-om, a iz Transparency Internationala objavili su kako im je odobreno da od danas prisustvuju na tim pregovorima.

17:52 - Most i HDZ pregovarali su u ponedjeljak na temu financija, proračuna i porezne politike, a Mostov pregovarač Ivan Lovrinović je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo što su i HDZ i SDP svjesni težine situacije u zemlji te je istaknuo da obje stranke pokazuju veliki interes za promjenama.

Pročitajte i ovo HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati" Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima

"Žao nam je što obje stranke nisu ranije shvatile nužnost promjena. No, bolje ikad, nego nikad", kazao je Lovrinović nakon trosatnih pregovora. Naveo je i da je Most u pregovore s HDZ-om i SDP-om uveo novinu - njihovi pregovarači su više pitali nego su odgovarali, kako bi na kraju pregovora, lakše mogli donijeti konačnu odluku.

Lovrinović je kazao i da su im obje stranke do kraja tjedna obećale poslati pismeno očitovanje o svim točkama današnjih pregovora.

Božo Petrov ne zna više na koju bi obalu i što je to Most trebao spojiti

Lovrinović nije želio odgovoriti na novinarski upit jesu li Mostu nakon današnjih pregovora bliži HDZ ili SDP rekavši kako tu odluku neće donijeti na temelju jednog segmenta i reforme, već će sve što pregovaraju s tim strankama podvrgnuti analizi koja će, kako je najavio, biti gotova za dva do tri tjedna. Ustvrdio je da Hrvatska ima jednu "najveću stranku" i da su u njoj su članovi svih ostalih stranaka, dužnici, nezaposleni i drugi, odnosno ugrožene skupine koje moraju biti u središtu interesa svih, a posebno političara i vlade koja se formira. "Nema izlaska iz sadašnje situacije na stari način. Vladanju na dug i vanjskim kreditima došao je kraj. Tu se traže stručnjaci, ljudi koji imaju znanja i hrabrosti", naglasio je.

Lovrinović je kazao i da su se obje stranke, što posebno raduje Most, suglasile o potrebi puno snažnije uporabe kune u svim domaćim transakcijama. Dodao je i da su u pregovorima razgovarali o poziciji HNB-a i potrebi da se više uskladi s načelima poslovanja i organizacije s Eurospkom središnjom bankom. Rekao je i da će se morati intenzivirati i Hrvatska komunikacija s MMF-om.
"U ime Mosta poručio sam da imamo samo 2016. za značajne zahvate, jer ako se to ne napravi i ne provedu se promjene koje tražimo i očekujemo, Hrvatska će 2017. doći u vrlo tešku poziciju", upozorio je.

Negirao je da je spekulacije kako je Most spreman na "monetarne eksperimente" kazavši kako samo žele "europeizaciju, a ne balkanizaciju" poslovanja banaka i HNB-a. Naveo je i da od banaka koje posluju u Hrvatskoj, a vlasnici su im u Italiji ili Austriji, očekuju da i u našoj zemlji posluju s istim odnosom prema korisnicima financijskih usluga.

Pročitajte pismo koje je Drago Prgomet uputio bivšim kolegama iz MOST-a

"Trebamo učinkovitiji monetarni i kreditni sustav, niže kamatne stope koje će poticati investicije i zapošljavanje. Moramo napraviti refinanciranje javnog duga", istaknuo je Lovrinović.

Izrazio je zadovoljstvo što su i HDZ i SDP pozitivno prihvatili ideju Mosta o ustrojstvu ureda za upravljanje javnim dugom. "To je danas jedna priručna štala gdje se ne zna tko pije, a tko plaća, a to je jedan od najozbiljnijim problema u Hrvatskoj", kazao je.

Lovrinović je negirao da se u Mostu svi ne slažu s njegovom monetarnom politikom te dodao da se Most ne zalaže za porez na nekretnine jer bi to bilo, kako je rekao, "kažnjavanje naših ljudi" kojima je to način ulaganja. Smatra kako sada nije trenutak niti vrijeme da se to uvodi u igru.
Upozorio je da Hrvatsku "opasno ugrožava" rast obveza na temelju kamata po javnom dugu koje su do prije pet godina bile oko 5,5 milijardi kuna, a iduće godine će biti 14 milijardi kuna.

"U hrvatskom javnom dugu nalaze se i babe i žabe, jabuke i kruške ", rekao je.



Lovrinović nije želio odgovoriti na novinarski upit jesu li Mostu nakon današnjih pregovora bliži HDZ ili SDP rekavši kako tu odluku neće donijeti na temelju jednog segmenta i reforme, već će sve što pregovaraju s tim strankama podvrgnuti analizi koja će, kako je najavio, biti gotova za dva do tri tjedna.

Na pitanje zašto bi HDZ-u i SDP-u trebao Most ako se se te dvije stranke dogovore o koaliciji odgovorio je da će Most tada "otići na rekreaciju".

17:10 - Sastanak Mosta i Domoljubne koalicije o financijama završio je, a pregovori oko obrazovanja su se nastavili. Most je,dakle, predložio osnivanje neovisnog ureda za upravljanje javnim dugom, a u isto vrijeme traži smanjenje broja državnih agencija, jačanje HNB-a kao središnje banke, smanjenje različitih poreza. Slažu se s HDZ-om po pitanju smanjenja PDV-a. Lovrinović je i ispred HDZ-a naglasio da se Most protivi porezu na nekretnine, te ponovio da nema govora o devalvaciji kune.

'Nama se prišiva i govori o MOST-u da smo mi skloni nekim eksperimentima, nema toga, mi samo želimo europeizaciju poslovanja banaka i HNB-a, a ne balkanizaciju', rekao je Ivan Lovrninović iz MOST-a.

HDZ je zadovoljan sastankom i razgovorom o gorućim financijskim problemima države. Goran Marić je nakon sastanka rekao kako su s njihove strane došli i oni prijedlozi rješenja koje imaju u svom programu, a koje Most nije spomenuo.

'Mislimo da ne može se raspravljati cjelovito o javnim financijama, o državnom proračunu, fiskalnoj i monetarnoj politici, a da se ne sagleda i zdravstveni sustav, i mirovinski sustav, problematizirali smo i koncesije kao jedna vrlo bitan aspekt ekonomskog stanja', rekao je Goran Marić HDZ-a.

Transparency international tražio je i kažu dobio suglasnost sudionika pregovora da na njima ubuduće nazoči kao promatrač.

Danas nisu nazočili, ali su najavili da ubuduće hoće. No i prije nego su objasnili što bi radili s prikupljenim informacijama stigla im je odbijenica iz HDZ-a, a SDP se još nije očitovao.

16:12 - Predsjednica udruge Transparency International Hrvatska (TIH) Davorka Budimir potvrdila je u ponedjeljak novinarima pred središnjicom SDP-a da je TIH dobio dopuštenje Mosta da promatra njihove pregovore s dvjema velikim koalicijama, no nije objasnila što će udruga zapravo učiniti s informacijama sa sastanaka kojima će nazočiti.

Budimir je izvijestila da je TIH još prije tjedan dana, kada je postalo jasno da pregovori neće biti otvoreni za javnost, Mostu i koalicijama okupljenima oko HDZ-a i SDP-a uputio zahtjev da na sastancima o formiranju nove vlade nazoče i njihovi pregovarači.

"Smatramo osobito važnim da taj postupak ne bude obavijen velom tajne", kazala je Budimir, a na pitanje kako TIH namjerava obavještavati javnost o pregovorima, odnosno hoće li objavljivatti zapisnike s pregovora, odgovorila je kako bi se TIH ponašao kao promatrač. "Ne onako da bismo o tome izvještavali javnost, već da bismo bili svjedoci da se ono što su sve tri stranke rekle u tim pregovorima doista i ostvari".
Na ponovljeno pitanje kako će javnost izvještavati o pregovorima, odgovorila je: "Mi smo promatrači. I oni subjekti koji su bili promatrači na izborima nisu izvještavali".

Novinarima je i dalje bilo nejasno za koga će TIH promatrati pregovore, ako ne namjeravaju objavljivati detalje. "Mi promatramo za hrvatske građane", odgovorila je Budimir, a na opasku da građanima to ne znači puno, jer neće znati o čemu se na sastancima govori, uzvratila je kako je uloga promatrača drugačija od uloge medija.

"Mi smo ocijenili da netko treba biti ovdje, a zašto se nije javila neka druga udruga, mi to ne znamo. Mi smo to zatražili, Most se suglasio i nadamo se da ni HDZ ni SDP neće imati ništa protiv toga da jedan ili dva čovjeka sjede zajedno s njima", kazala je Budimir i dodala kako "TIH vrlo jasno zna što će s informacijama sa sastanaka".

Zamoljena da to kaže i javnosti, kazala je kako TIH "želi te informacije na neki način podijeliti s javnošću, ali tako da to bude odgovorno i pošteno prema svima", te dodala da će se to dogoditi prije završetka pregovora.

Budimir tvrdi kako je u svijetu poznata praksa da civilni sektor nadgleda pregovore o formiranju vlasti, a kao primjer je navela Litvu, Portugal i Španjolsku.

15:36 - Voditeljica Mostova pregovaračkog tima za obrazovanje i znanost Gordana Rusak izjavila je nakon pregovora sa SDP-om u ponedjeljak kako su dvije strane suglasne da su desetljećima rađene greške u sustavu, te kako je cilj 'konačno okrenuti stranicu i početi raditi drugačije'.

'Svi smo svjesni da smo desetljećima radili velike greške u znanosti i obrazovanju, da nismo iskoristili potencijale i nije se bilo teško usuglasiti o tim stavovima. Sad je cilj da konačno okrenemo stranicu, da počnemo raditi drugačije i bitnije je što ćemo mi raditi nego što smo usuglasili', kazala je Rusak novinarima pred SDP-ovom središnjicom.

Istaknula je kako Most ima niz konkretnih prijedloga za poboljšanje sustava, a kao primjere je navela program stipendiranja studenata, koji je, kaže, nužno donijeti kako obrazovanje ne bi bilo dostupno samo određenom dijelu populacije. 'Tu je zatim jačanje određenih područja znanosti, koja mogu i moraju izvući gospodarstvo s dna, ali i niz drugih mjera, poput smanjivanja uloge politike u znanstvenim i nastavnim institucijama', rekla je Rusak.

Upitana što misli o novoj reformi obrazovnog kurikuluma, odgovorila je kako treba prestati s praksom rušenja svega što je napravljeno i vječnog ponovnog kretanja ispočetka. 'Mi smo nacija sklona da rušimo sve i krećemo ispočetka. Smatramo da s tom praksom trebamo prestati, iznjedriti ono najbolje, uzeti ono što je sad usvojeno u Saboru, nadograditi onim postojećim i napraviti najbolje. Ako je potrebno u hodu nešto mijenjati, mi smo to spremni napraviti, ali ne rušiti i iz pepela krenuti ponovo', poručila je Rusak.

Na pitanje je li Mostu prihvatljivo uvođenje građanskog odgoja, s obzirom da platforma okuplja ljude različitih svjetonazora, kazal je kako se o tome u Mostu nije razgovaralo. 'Naša su platforma reforme i na onim reformama na kojima svi zajedno možemo ustrajati, a ima niz na kojima se uistinu slažemo i koje mogu pomoći ovom društvu da se izvuče iz situacije u kojoj jest, na njima ćemo ustrajati. Pustimo ove sa strane o kojima se još moramo dogovarati', kazala je.

Rusak nije htjela odgovoriti na pitanje hoće li se pridružiti stranci HRID Drage Prgometa, čija je osnivačka skupština najavljena za navečer. 'Pustite, molim vas, da danas znanost i obrazovanje budu na prvom mjestu i da o nikakvim drugim problemima ne pričamo. Inzistiram na tome da razgovaramo samo o znanosti i obrazovanju, koja je danas bila tema naših pregovora', rekla je.

Nije željela ni komentirati otvoreno pismo u kojem je Prgomet ustvrdio kako se odluke na Nacionalnom vijeću Mosta donose nedemokratski, kao ni odgovoriti na pitanje zna li tko je sve u tom tijelu.

SDP-ov pregovarač Roko Andričević izjavio je, pak, kako je ključno da su dvije razgovarale o reformama koje predlaže Most, a koje su, kaže, većinom u pripremi kroz različite projekte u znanosti i obrazovanju koje provodi aktualna vlada. 'Posebno smo razgovarali o obrazovanju i znanosti, o dodatnom ulaganju u znanost koje će se neminovno dogoditi ako ostane ova vlada i u svim tim temama smo se u potpunosti složili. Ostalo je pitanje usuglašavanja dinamike, onoga hodograma kada i koja reforma će se provoditi i o tome ćemo se u narednih nekoliko dana pismeno očitovati kolegama iz Mosta', rekao je Andričević.

Uz obrazovanje, Most je sa SDP-om razgovarao i o pitanjima s područja porezne i monetarne politike, a pregovarači su se nakon SDP-a uputili u HDZ-ovu središnjicu.

14:09 - 'TIH bi promatrao bi pregovore, ne da bi o tome izvještavali javnost, već da bismo bili svjedoci da ono što su sve tri strane rekle u ti pregovorima, da se to zaista i dogodilo', rekla je Davorka Budimir iz Transparency Internationala, dodajući da nije dobila odgovor od stranaka, osim od Mosta da mogu promatrati pregovore te da danas neće biti na pregovorima.

Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Tatjane Krajač, kako gleda na to da su tek tjedan dana nakon početka pregovora dobili odgovor da smiju prisustvovati, Budmir je kazala: 'Za hrvatsku demokraciju i javnost to je žalosno. Na političkim akterima je da se uozbilje'.

Pregovore Mosta s koalicijom Hrvatska raste na terenu prati reporterka Dnevnika Nove TV Tatjana Krajač 14:00 - Ivan Lovrinović iz Mosta kazao je kako se na pregovorima razgovaralo o reformama u 14 točaka vezanih za monetarni i fiskalni sustav te upravljanju javnim dugom. 'Nalazimo se u vrlo ozbiljnom trenutku, toga su svjesne obje strane', kazao je Lovrinović.

Kaže da Most inzistira na tome da se osnuje odjel za upravljanje javnim dugom te otvori javna rasprava o mirovinskoj reformi. 'Zadovoljni smo što na ovakav način razgovaramo', kazao je.

Smatra kako porezno građani trebaju biti rasterećeni putem dohotka. 'Smisao je da se konačno uskladi djelovanje monetarne i fiskalne politike. Da sve bude transparentnije i odgovornije', kaže te dodaje da 'nikakva devalvacija ne dolazi u obzir'.

Ekonomist Ivan Lovrinović: Napad HNB-a na SDP oko 'švicarca' dobro je smišljeni scenarij

'Nema govora o dodatnim poreznim opterećenjima, mi ćemo raditi rasterećenja, a sve dosadašnje subvencija napravit ćemo reviziju. Nedopustivo je bilo kakvo rasipanje novca', zaključio je Lovrinović.

13:44 - Boris Lalovac koji je pregovarao o financijama u ime koalicije Hrvatska raste kazao je kako je njihov prioritet dugoročna konverzija i funkcioniranja kunskog tržišta stambenih kredita.

Do suglasja s Mostom, prema Lalovcu su došli 'da bi u budućnosti voljeli vidjeti više kuna na hrvatskom tržištu kada se govori o plasmanima stambenih kredita'. Razgovaralo se o mogućnosti refinanciranja kredita iz eura u kune jer 'smatramo da na taj način jačamo stabilnost prihoda hrvatskih građana'.

'Ako se ne provedu potrebne reforme hrvatsko društvo može doći u vrlo težak položaj', Ivan Lovrinović Ivan Lovrinović 'Nismo za iznenadne šok terapije, pogotovo što se tiče devalvacije i drugih instrumenata monetarne politike, već za određeno lagano prilagođavanje.

12:06 - Transparency International Hrvatska tražio je prisustvovati pregovorima koje Most održava s dvije velike kolaicije, a Most im je to odobrio. Odluka se primjenjuje od danas do okončanja pregovora.

11:40 - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirao je nastavak pregovora s Mostom kazavši kako nije dobro da Most inzistira na tome da SDP i HDZ sjede u istoj Vladi.

Kaže kako HDZ ima puno bolji plan i već razrađene reforme. Komentirao je i to što bivši član Mosta Drago Prgomet osniva vlastitu stranku proizašlu iz udruge koja je na izbore izašla s Mostom i čija su tri člana dobila zastupnički mandat. Kazao je kako želi da članovi Mosta ostanu zajedno.

Drago Prgomet osnovao stranku HRID

'Želim da ostanu homogeni, da budu ono što su bili u izbornoj noći. Dobili su velik broj mandata i bilo bi šteta da to ne sačuvaju", rekao je Karamarko.

Pregovore Mosta s Domoljubnom koalicijom na terenu prati reporterka Dnevnika Nove TV Jelena Rastočić Predsjednik HDZ-a rekao je da od četvrte runde pregovora između HDZ-ove Domoljubne koalicije i Mosta na teme poreznog i financijskog sustava, te znanosti i obrazovanja kao i do sada očekuje visok nivo razumijevanja jer su svi za reforme. "Idemo samo vidjeti kako ih tko vidi", kazao je. Izrazio je želju da se pregovori završe već ovaj tjedan, jer, kako smatra, njihovo odugovlačenje nije dobro za državu. Pri tome je naveo kako to nije dobro zbog gospodarskih problema u zemlji, pitanja formiranja državnog proračuna, a iz vida se ne bi trebali gubiti niti sigurnosni problemi.

11:15 - U središnjici SDP-a u ponedjeljak ujutro nastavljeni su pregovori predstavnika koalicija Hrvatska raste s Mostom nezavisnih lista, a na dnevnom redu su znanost i obrazovanje te porezni i financijski sustav.

Pregovarački tim SDP-a i ovoga puta vodi potpredsjednik Vlade Branko Grčić, koji je novinarima kazao kako je riječ o važnim temama te podsjetio kako je nužno nakon tehničkoga donijeti državni proračun za 2016.

Zamoljen da ocjeni dosadašnji tijek pregovora, Grčić je kazao kako je rasprava bila na dosta kvalitetnoj razini. 'Pripremili smo odgovore na teme koje smo do sada raspravili i ovih dana ćemo te odgovore razmijeniti s kolegama iz Mosta', rekao je. 

Pregovarače Mosta u poglavlju obrazovanja vodi Gordana Rusak, koju su novinari na ulasku u središnjicu SDP-a upitali namjerava li se navečer priključiti osnivačkoj skupštini stranke HRID Drage Prgometa.

'To sada nije tema, tema je obrazovanje i znanost', odgovorila je Rusak.

9:43 - Silvano Hrelja, predsjednik HSU ususret sastanka rekao je kako đželi čuti što Mosta predlaže.

'Očekujem vidjeti što je s poreznim doprinosima, jer od toga živi milijun i dvjesto tisuća umirovljenika i bilo koji poremećaj ovdje znači i utjecaj na njihovu socijalnu i ekonomsku situaciju', kazao je Hrelja uoči sastanka.

'Još ne mogu reći konačan stav o pregovorima. Premalo je toga pušteno bez obzira što se govori da će se raditi transparentno. Premalo je toga konkretnog rečeno', dodaje.

8:04 - Pregovori sa SDP-om održat će se u 10 sati u stranačkim prostorijama SDP-a, a pregovori s HDZ-om u 13 sati u stranačkim prostorijama HDZ-a.

Božo Petrov ne zna više na koju bi obalu i što je to Most trebao spojiti

Teme pregovora su porezni i financijski sustav. Članovi tima Mosta su Ivan Lovrinović, Marinko Škare, Tea Golja, Slaven Horvat, Juro Martinović i Ladislav Turčinović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene