Izvještavali smo već o problemu bespravnog nasipanja i gradnje na pomorskom dobru na Makarskoj rivijeri. Bespravni graditelji u ovim slučajevima nisu pojedinci koji su se ogriješili o zakon, nego same općine - čiji načelnici ignoriraju rješenja o uklanjanju i pred kamerama Nove TV nastavljaju s radovima.

Galerija Radovi u Podgori Podgora Podgora +3 Nasipavanje obale

Stotine kamiona zemlje i mljevenog kamena razlog su što je more u Podgori ovih dana promijenilo boju. Nije uništena samo biološka ravnoteža podmorja, već su se prijave građana zbog sumnji u nezakonito nasipavanje pokazale točnima.

Vezani članci Ilustracija Opasna meduza pojavila se u Jadranu: Znate li što treba učiniti ako vas opeče? Hobotnica Bliski susreti morske vrste: Imali su osjećaj da ih nešto promatra iz dubina i bili su u pravu

Građevinska inspekcija ustvrdila je da se bez dozvole gradilo na četiri mjesta u Podgori. Izdana su rješenja za uklanjanje svih bespravnih građevina. Načelnik nas je prošlog tjedna uvjeravao da je u pitanju sanacija.

"Sve je, sve, praktički u gabaritima. U gabaritima kako je bilo prije i kako triba bit", govorio je početkom svibnja Ante Miličić, načelnik Općine Podgora. 

Sada prvo nije odgovarao na naše pozive. Bez komentara je i nakon što smo ga zatekli na licu mjesta, gdje je usprkos rješenju građevinske inspekcije osobno nadgledao nastavak radova.

Na pitanje znači li to da je novinar dobio rješenje, a on nije, kazao je odrješito: "Nisam". Papire za gradnju nema, ali na podršku dijela građana i dalje može računati.

"Slušaj, ako ćemo čekat dozvolu ode kuća ode sve. Odnit će more ne može se čekat. Evo hobotnice prije nije bilo, evo sad i hobotnica. I svega. Evo baš di se najviše nasipava. Evo onde san iša. Kamion nasipava, a ja ispod hobotnicu vadin", rekao je Kažimir iz Podgore.

Dvadeset kilometara sjevernije pratili smo sukob dvije općine oko gradnje na plaži. Tri mjeseca nakon naše priče, mul koji gradi Baška Voda otišao je i u širinu i u visinu. U Brelima su i dalje bez odgovora kako je to moguće.

"Ne postoji institucija koja je zadužena za ovakve prekršaje u Republici Hrvatskoj a kojoj se mi nismo obratili. Ova plaža je uništena stotinama kamiona lošeg materijala, zemljanog materijala. Ovo je putpuno nanovo napravljen dio bez ikakve građevinske i lokacijske dozvole, da ne spominjem studije procjene utjecaja na okoliš", rekao je Stipe Ursić, načelnik Općine Brela.

Iz Općinskog državnog odvjetništva poručuju da odluku nisu donijeli jer rezultate naloženih izvida ni nakon tri mjeseca još uvijek nisu zaprimili. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju