Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BESPRAVNI RADOVI

More u Podgori odjednom je promijenilo boju: Iza naoko neobičnog fenomena kriju se teška mehanizacija i tone mljevenog kamena

Radovi u Podgori
Radovi u Podgori Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Radovi u Podgori Radovi u Podgori Foto: Dnevnik Nove TV Podgora Podgora Foto: Dnevnik Nove TV Podgora Podgora Foto: Dnevnik Nove TV Nasipavanje obale Nasipavanje obale Foto: Dnevnik Nove TV +2 Ante Miličić i reporter Ivan Kaštelan Galerija 1/7 >>
Izvještavali smo već o problemu bespravnog nasipanja i gradnje na pomorskom dobru na Makarskoj rivijeri. Bespravni graditelji u ovim slučajevima nisu pojedinci koji su se ogriješili o zakon, nego same općine - čiji načelnici ignoriraju rješenja o uklanjanju i pred kamerama Nove TV nastavljaju s radovima.

Stotine kamiona zemlje i mljevenog kamena razlog su što je more u Podgori ovih dana promijenilo boju. Nije uništena samo biološka ravnoteža podmorja, već su se prijave građana zbog sumnji u nezakonito nasipavanje pokazale točnima.

Pročitajte i ovo Karinsko more Zaštita i turizam Najmanje more na svijetu: Građani i struka ne vide prepreke da Karinsko more oduzme titulu Mramornome Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 4 uzurpacija VIDEO Objavljene snimke sramotne devastacije naše obale: "Pred očima nam se događa okupacija, najgori su Slovenci"

Građevinska inspekcija ustvrdila je da se bez dozvole gradilo na četiri mjesta u Podgori. Izdana su rješenja za uklanjanje svih bespravnih građevina. Načelnik nas je prošlog tjedna uvjeravao da je u pitanju sanacija.

"Sve je, sve, praktički u gabaritima. U gabaritima kako je bilo prije i kako triba bit", govorio je početkom svibnja Ante Miličić, načelnik Općine Podgora. 

Sada prvo nije odgovarao na naše pozive. Bez komentara je i nakon što smo ga zatekli na licu mjesta, gdje je usprkos rješenju građevinske inspekcije osobno nadgledao nastavak radova.

Na pitanje znači li to da je novinar dobio rješenje, a on nije, kazao je odrješito: "Nisam". Papire za gradnju nema, ali na podršku dijela građana i dalje može računati.

"Slušaj, ako ćemo čekat dozvolu ode kuća ode sve. Odnit će more ne može se čekat. Evo hobotnice prije nije bilo, evo sad i hobotnica. I svega. Evo baš di se najviše nasipava. Evo onde san iša. Kamion nasipava, a ja ispod hobotnicu vadin", rekao je Kažimir iz Podgore.

Dvadeset kilometara sjevernije pratili smo sukob dvije općine oko gradnje na plaži. Tri mjeseca nakon naše priče, mul koji gradi Baška Voda otišao je i u širinu i u visinu. U Brelima su i dalje bez odgovora kako je to moguće.

"Ne postoji institucija koja je zadužena za ovakve prekršaje u Republici Hrvatskoj a kojoj se mi nismo obratili. Ova plaža je uništena stotinama kamiona lošeg materijala, zemljanog materijala. Ovo je putpuno nanovo napravljen dio bez ikakve građevinske i lokacijske dozvole, da ne spominjem studije procjene utjecaja na okoliš", rekao je Stipe Ursić, načelnik Općine Brela.

Iz Općinskog državnog odvjetništva poručuju da odluku nisu donijeli jer rezultate naloženih izvida ni nakon tri mjeseca još uvijek nisu zaprimili. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene