Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pomoć u pastoralu

Međugorje od danas pod  izravnim nadzorom Vatikana

Papin izaslanik stigao u Međugorje (Foto: Dnevnik.hr)
Papin izaslanik stigao u Međugorje (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Papin izaslanik stigao u Međugorje (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Monsinjor Henryk Hoser, kojeg je papa Franjo imenovao apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za Međugorje, stigao je u subotu u to malo hercegovačko mjesto. Njegov dolazak u Međugorju ocjenjuju pozitivnim i vrlo važnim za Crkvu. No, status Međugorja još nije definiran.

Monsinjor Hoser u pratnji apostolskog nuncija u BiH, stigao je u Međugorje. Svoju službu počinje u nedjelju kada će održati i svetu misu. Na upit što je bila papina poruka, župnik Marinko Šakota kaže: ''Po svemu što vidimo, rekao mu je da je Međugorje važno za Crkvu i vjerujem isto tako za mir u svijetu jer odavde ide poruka koja je osvojila mnoge u svijetu.''

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci

Hoser u Međugorju ostaje na neodređeno vrijeme. Radi se isključivo o pastoralnoj službi, priopćio je u svibnju Vatikan. Šakotu smo pitali hoće li Hoser kontrolirati i financije. ''Kod nas je sve transparentno, otvoreno, prošle godine kad je bio sve je predočeno i čovjek je bio sasvim zadovoljan'', dodaje fra.

Milijuni hodočasnika stigli su u posljednjih 37 godina u Međugorje. Sve je počelo navodnim ukazanjima 1981. Hodocasnici i danas stižu. Službeni stav Vatikana o Međugorju još se čeka.

Dolazak Hosera u Međugorje jasan je znak da je to svetište važno Vatikanu, da se tu događa nešto veliko i da ga je potrebno motriti. Činjenica da će od sada Međugorje biti pod izravnim nadzorom Vatikana neće se baviti fenomenom ukazanja nego pastoralom i hodočasnicima. Znači li to da ovime prestaje uloga biskupa Perića, međugorski župnik je odgovorio niječno, ali da će sada imati izravnu pomoć kod pape Franje. Ponekad u Međugorju, kaže, nedostaje ispovjednika na pojedinim jezicima i tu može pomoći Hoser.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene