Vinko Puljić, hrvatski kardinal i nadbiskup metropolit Vrhbosanske nadbiskupije, za Dnevnik Nove TV razgovarao je s Ivanom Brkić Tomljenović. Odgovarao je na pitanja o nadolazećim izborima u Bosni i Hercegovini te je rekao da su za probleme Hrvata u toj državi odgovorni svi, uključujući političke i crkvene strukture. Također je odgovarao na pitanja o stavu Svete Stolice prema Međugorju i utakmici Hrvatske i Rusije u četvrtfinalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Galerija


Jeste li optimist ili pesimist po pitanju nadolazećih izbora u Bosni i Hercegovini? Hoće li Bošnjaci ponovno birati hrvatskog predstavnika?

Ja sam realist. To znači da se treba izboriti za ono što želimo jer nam to nitko drugi neće dati. Zato Hrvati moraju shvatiti da treba izaći na izbore i svoj glas dati po svojoj odgovornosti kako bi istinski ostvarili svoja prava.

Je li to realno?

Vezani članci Ivana Brkić Tomljenović (Foto: PR) - 2 Reporterka Nove TV u utrci za Večernjakovu ružu: ''Kad sam počela s novinarstvom, izbor je pao bez razmišljanja...'' Zlatni studio Nova TV (Foto: Twitter) Novoj TV tri nagrade "Zlatni studio": Dobitnici su Provjereno, Andrija Jarak i Na granici

Realno je ako budemo složni, a ako ne budemo onda nije realno.

Već dugo upozoravate na diskriminaciju Hrvata u BiH i na njihov odlazak. Koliko, u prosjeku, Hrvata svake godine napusti BiH?

Ne bih to mogao reći tako statistički. Mi smo samo jednu prošlu godinu to gledali statistički, kada je oko 14.000 Hrvata otišlo iz cijele BiH. To je za nas puno jer smo najmanji i svaki je odlazak zabrinjavajući. Tako su i ti odlasci bili zabrinjavajući, ali ono što mene još zabrinjava je nedostatak rada na zaustavljanju odlazaka i da se na neki način probudi svijest i hrabrost za nošenje s izazovima života.

Tko je za to najviše odgovoran?

Svi. Nitko nije izuzet, počevši od političkih struktura pa i crkvenih struktura.

Prije dva dana sastali ste se apostolskim vizitatorom za Međugorje. Jeste li razgovarali o Međugorju kao mogućem svetištu ukazanja?

Mi smo razgovarali o njegovom poslanju koje je njemu dala Sveta Stolica. Njegovo je poslanje da bude pastoralni asistent cijelom događanju, dakle hodočašća, sakrament ispovijedanja, i svemu onome što spada pod događanja u Međugorju. On neće ništa teološki prosuđivati – niti ukazanja niti poruke – nego će jednostavno pratiti pastoralna događanja, okupljanja hodočasnika, molitve, liturgije i sakramente koji se tamo dijele.

Kakvu odluku očekujete oko Međugorja?

Mislim da Sveta Stolica želi sve pratiti i da se neće zaletjeti brzopletom odlukom. Smatram vrijednim da Sveta stolica, odnosno papa Franjo, ne želi ignorirati stvarnost da tamo ljudi dolaze, mole, čine pokoru, da se događaju obraćenja i to je ono što je potrebno: da to crkva prati i podržava.

Vjerujem da ni Vi ovih dana ne propuštate nogomet. Što očekujete od utakmice Hrvatske i Rusije?

Ja ću iskreno reći da se radujem što je nogomet napokon s dnevnog reda skinuo politiku i u narod unio jedno radosno događanje. Jer, kako je i rekao izbornik Dalić: "Raduje me što sam obradovao narod." Oni su do sada toliko dobroga učinili i sigurno će i protiv Rusije zaigrati dobro, a mi ćemo ih ohrabriti da uspiju.

Koja je Vaša prognoza?

Nisam je čovjek od prognoze. Ja se samo radujem što će osvijetliti obraz svoje zemlje i svoga naroda.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr