Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Energetska obnova

Treba li i vaša zgrada uskoro dobiti novu fasadu? Dok je vi s nestrpljenjem očekujete, pitanje je tko će sve te radove izvoditi

Obnova fasada (Foto: Dnevnik.hr)
Obnova fasada (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Obnova fasada (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Više od tisuću bolnica, škola, više stambenih zgrada i sportskih dvorana diljem Hrvatske dobilo je novi izgled kroz program energetske obnove. Program ide dalje i širi se, i sve to zvuči sjajno. Ipak, pitanje je ima li u Hrvatskoj dovoljno radnika za odraditi ugovorene poslove?

Riječki neboder za mjesec dana trebao dobiti novu fasadu, a njegovi stanari je s oduševljenjem očekuju.

Pročitajte i ovo Energetska obnova - 4 energetska obnova Želite uštedjeti? Prijavite se na natječaj: "Prošle godine od ožujka do listopada gotovo da nismo plaćali struju" Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji

„Najviše računamo da će se smanjiti troškovi grijanja, a s druge strane i za hlađenje jer će biti bolja izolacija“, kaže jedan stanar.

Najavljeni su i novi projekti diljem Hrvatske. No, pitanje je tko će sve te radove izvoditi. Iz Hrvatske udruge fasadera godinama upozoravaju na nedostatak radne snage.

„Hrvatskoj je odobreno više od 60 tisuća radnih dozvola. Da sada dođe 5 tisuća ljudi, to bi možda moglo pokriti trenutačne zahtjeve koje mi imamo“, kaže Juro Tunanović iz Hrvatske udruge fasadera.

I baš je zato građevinska tvrtka koja radi na više od 40 projekata energetske obnove diljem zemlje, svoje radnike pronašla izvan granica Hrvatske.

„Već godinu dana sam ovdje i dobro je, zadovoljan sam i sa poslom i sa plaćom i sa svim“, kaže Ramiz, radnik s Kosova.

I dok su na uvoz radne snage prisiljeni, ljuti ih činjenica da trošak smještaja kao i obroka za radnike ne ulazi u opravdani trošak tvrtke.

„Prije godinu dana smo se bili orjentirali na potragu za radnom snagom. Većina radnika je s područja Kosova, nešto manje iz Makedonije, a trenutno je kod nas u firmi oko 200 zaposlenika iz inozemnih država“, kaže Mate Mihoć, voditelj predstavništva jedne građevinske tvrtke.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo nezaposleno 118 fasadera, isto toliko zidara, 364 radnika visokogradnje te 8 montera građevinskih skela.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene