Kada je u pitanju europski novac, sve ide kao po špagi, a kada se dijeli novac iz hrvatskog proračuna, prostora za malverzacije kao u priči. Najbolji je primjer za to energetska obnova zgrada. Poslovanje Fonda za zaštitu okoliša istražuje DORH.

Galerija


Novo ruho stare zgrade u Zagrebu stanare je stajalo 1,7 milijuna kuna. 40 posto novca dala je Europska unija, a ostatak su podmirili sami povećanjem pričuve. Minimalno ulaganje, kaže nam predstavnik stanara Veljko Lacković, itekako se isplati.

Vezani članci Dubravko Ponoš dao mandat na raspolaganje (Foto: Marin Tironi/PIXSELL) - 2 Dubravko Ponoš: "Spreman sam se suočiti sa svim posljedicama svoje neprimjerene komunikacije, a Ćorić za razgovor zna godinu dana" Nikola Grmoja (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Nikola Grmoja: ''Premijer i ministar su znali za prijetnje u Fondu i ništa nisu poduzeli. Treba ispitati njihovu odgovornost''

"Više štedimo nego što je povećanje pričuve, od kada smo mi to stavili, od 1. 1. 2016. do danas nisam uključio radijator", kaže Lacković.

Radijatore bi zimi gasili i u srednjoj školi u Ivancu. Za novu fasadu i prozore iz europskih fondova povukli su 4 i pol milijuna kuna. Lidija Kozina iz Srednje škole Ivanec poručuje: "Poboljšat će se uvjeti u kojima učenici i nastavnici borave, a s druge strane ostvarit ćemo uštede, naravno i financijske."

U protekle četiri godine Ministarstvo graditeljstva za ovakve programe osiguralo je milijardu i pol kuna europskog novca.

"Za sredstva se mogu javiti javne ustanove, općine, gradovi, država, županije. Oni moraju pripremiti projekt koji mora biti kvalitetno izrađen da se može dokazati da je ušteda više od 50 posto", kaže HNS-ov ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Kroz projekt energetske obnove u Hrvatskoj već je prošlo više od 1400 stambenih zgrada, škola, vrtića i bolnica. Uskoro kreće i novi natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća, vrijedan više od 30 milijuna eura. No ovaj put po drukčijim pravilima. Obnova kuća, za razliku od prošlog natječaja, ići će europskim novcem. Posljednji put kuće je država obnavljala 2015. godine, i to novcem državnog Fonda za zaštitu okoliša.

Poslovanje Fonda iz tog razdoblja danas istražuje DORH zbog rupe u proračunu koja je tada nastala.

Da će sve biti pod posebnim povećalom, na konferenciji o energetskoj obnovi najavio je i sadašnji direktor Fonda Dubravko Ponoš.

"Onaj tko daje novac, taj i određuje kondicije. Vjerujem, s obzirom na to da smo na pola puta u realizaciji, da ćemo biti uspješniji, brži i još kvalitetniji, te će tih korekcija biti mnogo manje ili ih možda neće biti uopće", rekao je Ponoš.

Oštriji natječaj, ovaj put po europskim pravilima, trebao bi započeti krajem godine, a svaki potrošeni euro, morat će imati svoje pokriće.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Slavonci ne daju koncesije na zemlju Rusima, u njihovu obranu stala i udruga poljoprivrednika dok vlast na prozivke poručuje - to je predizborna kampanja