Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DORH istražuje malverzacije

Uskoro novi natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća, ali ovaj put po strožim pravilima

Direktor fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš (Fto: Dnevnik.hr)
Direktor fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš (Fto: Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Direktor fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš (Fto: Dnevnik.hr) Direktor fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš (Fto: Dnevnik.hr) +0 EU fondovi (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Kada je u pitanju europski novac, sve ide kao po špagi, a kada se dijeli novac iz hrvatskog proračuna, prostora za malverzacije kao u priči. Najbolji je primjer za to energetska obnova zgrada. Poslovanje Fonda za zaštitu okoliša istražuje DORH.

Novo ruho stare zgrade u Zagrebu stanare je stajalo 1,7 milijuna kuna. 40 posto novca dala je Europska unija, a ostatak su podmirili sami povećanjem pričuve. Minimalno ulaganje, kaže nam predstavnik stanara Veljko Lacković, itekako se isplati.

Pročitajte i ovo Direktor fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš (Fto: Dnevnik.hr) ZBOG PRIJETNJI I PSOVKI Dubravko Ponoš: "Spreman sam se suočiti sa svim posljedicama svoje neprimjerene komunikacije, a Ćorić za razgovor zna godinu dana" Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike (Foto: Dnevnik.hr) Nakon snimke Slučaj "Odšarafit ću ti glavu": Ministar Ćorić traži ostavku direktora Fonda za zaštitu okoliša

"Više štedimo nego što je povećanje pričuve, od kada smo mi to stavili, od 1. 1. 2016. do danas nisam uključio radijator", kaže Lacković.

Radijatore bi zimi gasili i u srednjoj školi u Ivancu. Za novu fasadu i prozore iz europskih fondova povukli su 4 i pol milijuna kuna. Lidija Kozina iz Srednje škole Ivanec poručuje: "Poboljšat će se uvjeti u kojima učenici i nastavnici borave, a s druge strane ostvarit ćemo uštede, naravno i financijske."

U protekle četiri godine Ministarstvo graditeljstva za ovakve programe osiguralo je milijardu i pol kuna europskog novca.

"Za sredstva se mogu javiti javne ustanove, općine, gradovi, država, županije. Oni moraju pripremiti projekt koji mora biti kvalitetno izrađen da se može dokazati da je ušteda više od 50 posto", kaže HNS-ov ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Kroz projekt energetske obnove u Hrvatskoj već je prošlo više od 1400 stambenih zgrada, škola, vrtića i bolnica. Uskoro kreće i novi natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća, vrijedan više od 30 milijuna eura. No ovaj put po drukčijim pravilima. Obnova kuća, za razliku od prošlog natječaja, ići će europskim novcem. Posljednji put kuće je država obnavljala 2015. godine, i to novcem državnog Fonda za zaštitu okoliša.

Poslovanje Fonda iz tog razdoblja danas istražuje DORH zbog rupe u proračunu koja je tada nastala.

Da će sve biti pod posebnim povećalom, na konferenciji o energetskoj obnovi najavio je i sadašnji direktor Fonda Dubravko Ponoš.

"Onaj tko daje novac, taj i određuje kondicije. Vjerujem, s obzirom na to da smo na pola puta u realizaciji, da ćemo biti uspješniji, brži i još kvalitetniji, te će tih korekcija biti mnogo manje ili ih možda neće biti uopće", rekao je Ponoš.

Oštriji natječaj, ovaj put po europskim pravilima, trebao bi započeti krajem godine, a svaki potrošeni euro, morat će imati svoje pokriće.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
  Aktualno Slavonci ne daju koncesije na zemlju Rusima, u njihovu obranu stala i udruga poljoprivrednika dok vlast na prozivke poručuje - to je predizborna kampanja +0 Fortenova grupa (Foto: DNEVNIK.hr) Hrvatska Slavonci ne daju koncesije na zemlju Rusima, u njihovu obranu stala i udruga poljoprivrednika dok vlast na prozivke poručuje - to je predizborna kampanja 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene