Dok se poduzetnici žale da ne mogu naći radnike i traže uvoz stranaca, kvalificirani radnici napuštaju čak i stalne poslove u domaćim tvrtkama i odlaze u inozemstvo. Jedna će zagrebačka tvrtka nakon Nove godine ostati bez čak četiri stolara. Boljim uvjetima rada privukla ih je tvrtka iz Švedske.

Galerija


Antun Marčan i njegov prijatelj Tomislav pripremaju se za odlazak u Švedsku. Ostavljaju stalan stolarski posao u zagrebačkoj tvrtki i odlaze u tisuću kilometara daleki Malmö gdje će njihovo stolarsko znanje i vještine bolje platiti tvrtka koja gradi montažne drvene kuće. S njima odlaze još dvojica kolega.

Vezani članci Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Poslodavci o novom modelu dobivanja potpora: "Žilavi smo. Mi ćemo se snaći, ali trebamo potporu Vlade" Arsen Bauk prosvjeduje ne noseći zaštitnu masku na sjednici Sabora - 1 Oporba protiv uvjetovanja potpora cijepljenjem: ''Vrijeme je za ukidanje nepotrebnih ograničenja''

"Ovdje mogu uvijek raditi za nekih 4-5 tisuća kuna i životariti bez mogućnosti da si kupim neki stan auto ili bilo šta drugo", kaže Marčan, dodajući da ponajprije ide zbog toga da ima bolji život i za budućnost.

Antunova računica je jasna. U Hrvatskoj je plaćen 25 kuna po satu, u Švedskoj će biti 150 kuna. Osiguran mu je smještaj, plaćen prijevoz. Kada bude odlazio na odmor u Hrvatsku, dobivat će i dodatnih 1500 kuna za troškove puta. 

Domaćim poslodavcima ionako nedostaje kvalitetne radne snage, a odlasci u inozemstvo dodatni su udarac. Tvrde da nije problem samo u visini plaće.

"Pitanje je i perspektive, očekivanja u budućnosti i to je ono o čemu trebamo sjesti svi mi, i Vlada, i sindikati. i poslodavci, te naći pametne mjere ili akcije kako bi ljude demotivirali da idu van", kaže Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Dvadesetjednogodišnji Antun zna što bi ga zadržalo u Hrvatskoj. "Da možeš nešto uštedjeti, to bi bila jedna stvar. A druga stvar da se malo popravi stanje u državi s tom politikom, jer to danas stvarno sliči na cirkus", kaže Marčan.

Dodaje da ne razmišlja kada i kako će se vratiti, već kako bi mu se u Švedskoj mogla pridružiti i djevojka da tamo osnuju obitelj.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.