Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajedničko suđenje Mladiću i Karadžiću?!

'Mislim da će svi očekivati da Mladić bude na suđenju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nisam liječnik, ali mislim da će svi tražiti da bude prisutan na suđenju, rekla je odvjetnica s dugogodišnjim stažem u Haagu, Jadranka Sloković.

Haški je sud odobrio djelomičnu dopunu optužnice protiv Ratka Mladića. U njoj se i dalje ne spominju ratni zločini u Hrvatskoj. Tužiteljstvo je dobilo sedam dana za dopune, a odluku je potpisao sudac Alphonse Orie, član raspravnog vijeća koje će suditi Mladiću. Dopunama se razjašnjavaju i konkretiziraju optužbe, u dvije od 11 točaka tereti ga se za genocid. Glavni haški tužitelj Brammertz izjavio je i da se razmišlja o spajanju suđenja Mladiću i Karadžiću.

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

Premijerka je pozdravila najavu haškog tužitelja koji želi proširiti optužnicu protiv Ratka Mladića. Hrvatska je tužiteljstvu prije nekoliko godina predala niz dokaza o Mladićevim zločinima u Hrvatskoj. Tužitelji su dobili tjedan dana da dostave sudskom vijeću u kojem smjeru misli širiti optužnicu.

Iz dosadašnje prakse mislite li da je uopće proceduralno moguće proširiti optužnicu - s obzirom na to da je tužitelj Brammertz već ranije podnio sudu prijedlog o proširenju i na zločine u Hrvatskoj?

Moguće je naravno. Bitno je da sudsko vijeće odobri takvo proširenje optužnice, ukoliko to napravi krenut će se u postupak koji se tiće i Hrvatske.

Ako se ide na proširenje je li moguće da se optužnica proširi izravno kroz povezanost bosanskih Srba i Beograda. Hoće li se tužitelj to usuditi učiniti?

Mislim da se u optužnicama spominje veza Republike Srpske sa vojnim vrhom JNA i djelovanje Slobodana Miloševića. Ako se to na taj način poveže povezat će se njihovo djelovanje i činjenica da je centar svega što se događalo ipak bio u Beogradu. Na taj način će Beograd postati aktivni učesnik događanja na prostoru bivše Jugoslavije. Tako da ukoliko dođe do suđenja Ratku Mladiću, što je još uvijek nepoznato, jer je on u veoma lošem zdravstvenom stanju, vjerojatno će doći i do povezivanja Beograda sa zbivanjima tih godina.

Mislite li da će Mladić zdravstveno izdržati do suđenja?

Ja nisam liječnik, ali on očito ima ozbiljne zdravstvene probleme. Međutim dosta je ljudi u lošem zdravstvenom stanju bilo u Haagu pa su sudjelovali na suđenju. Vjerujem da će svi koji sudjeluju na tom suđenju zahtjevati da i on bude prisutan na raspravama.

Vlada najavljuje akciju. Sljedeći tjedan se u Banskim dvorima okuplja niz pravnih stručnjaka! Što zapravo može hrvatska Vlada sada učiniti?

Hrvatska vlada prekasno poduzima svoje akcije i mislim da oni ne mogu napraviti više ništa. Dokumenti su poslani, jedan dio postupaka je već obavljen, a neka od njih će biti temelj za daljnji postupak protiv Mladića. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene