Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Miro Kovač: "Razvojni model Republike Hrvatske nije više dostatan. On se mora promijeniti''

Miro Kovač, gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Miro Kovač, gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Miro Kovač, gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Miro Kovač, gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Miro Kovač, gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Andrej Plenković imenovao je novog međunarodnog i političkog tajnika - Davora Božinovića i Lovru Kuščevića. Zanimljivo, u ponedjeljak navečer prije smjene Mire Kovača i Davora Ive Stiera mjerilo se i tko je dobio veći pljesak na Saboru stranke, koji je značio definitivni razlaz predsjednika stranke s dvojicom suradnika. Koji su planovi Mire Kovača? Što njegova i smjena Davora Ive Stiera znači za HDZ i je li stranka jedinstvena, s Mirom Kovačem razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Kakvi su Vaši planovi za budućnost?

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zamalo ostao bez glasa Plenković u zanosu komentirao rezultate istraživanja Dnevnika Nove TV: "Pokažimo svima tko je najveća stranka u Hrvatskoj'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

Moji su planovi da budem koristan u Hrvatskom Saboru, kao saborski zastupnik za Hrvatsku demokratsku zajednicu a prvenstveno za Hrvatsku. Ja crpim legitimitet iz povjerenja koje sam dobio od glasača, birača u IX. Izbornoj jedinici.

Koliko ste glasova imali?

Imao sam 12.751 glas, znam na pamet. Imao sam šesto mjesto na listi u IX izbornoj jedinici, završio sam na prvom mjestu, znači dobio sam podršku glasača na listi HDZ-a.

To sve znamo. Koji su Vam sad dalje ambicije? Imate li ambiciju biti predsjednik HDZ-a?

Imam ambiciju raditi za Hrvatsku, raditi na Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Kao predsjednik HDZ-a? U HDZ-u? Negdje drugdje?

Kao što znamo, nisu trenutno raspisani izbori za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice.

Kada budu?

Kada budu, onda će te me ponovno pozvat u emisiju, ako se slažete, ili vaše kolege pa ćemo razgovarati.

Ne zatvarate vrata?

Ja nastavljam raditi za bolju Hrvatsku, ja se borim za kreativnost u poltičkom prostoru. Znači, želim pomoći da se Hrvatska promijeni.

Što to znači? Premijer nije kreativan?

Ne, ne. Hrvatski poslovni model, znači razvojni model Republike Hrvatske nije više dostatan. On se mora promijeniti. Ako se usporedimo sa zemljama članicama Europske unije.

Vi to kritizirate premijera i Vladu?

Govorim o tome da u Hrvatskoj moramo promijeniti stvari i moramo provesti ono što se zove, ne volim taj izraz jer je već izlizan, ali on se koristi u javnom prostoru u Hrvatskoj.

Reforme mislite?

Moramo provesti strukturne reforme. Ako ih ne budemo proveli mi ćemo nastaviti vegetirati, mali ljudi će odlaziti.

To znači da Vlada ne provodi reforme?

Ova Vlada će morati provoditi reforme.

Ali sad ih očito ne provodi?

A mi ćemo u Hrvatskom Saboru, kao vladajuća većina, davati podstreg Hrvatskoj Vladi da te potrebne promjene u Hrvatskoj budu provedene.

Teško je s ovakvom većinom?

Mogu samo reći sljedeću stvar. Ako pogledamo susjednu Italiju, mnogi se žale na tzv. populiste. Ja ne volim uopće taj izraz upotrebljavati. Radi se o protestnim strankama koje su narasle zbog nesposobnosti dosadašnjih Vlada.

S kim Vi to vučete paralelu u Hrvatskoj? Sa Živim zidom?

Želim time reći da u Hrvatskoj moramo mijenjati stvari, rješavati probleme građana i ako u tome uspijemo, a mi ćemo davati podstreg u Hrvatskome Saboru kao vladajuća većina, kao Klub zastupnika HDZ-a da se to dogodi onda ćemo nastaviti imati povjerenje hrvatskih građana.

To je indirektna kritika premijeru?

Ne, to je ono što hrvatski građani očekuju, što glasači HDZ-a očekuju i ono što Hrvatska Vlada proklamira. I to normalno.

Ali, rekli ste da zbog nesposobne vlasti rastu populisti?

Ne, ja govorim o Italiji. Ja sam rekao u susjednoj Italiji.

Ali vučete paralele?
Ne, ja sam rekao znači, ne smijemo se žaliti na to da negdje nastaju neke stranke koje su protestne. One samo onda nastaju ako etablirane stranke...

Evo Vi kritizirate. Ovo me sad malo podsjeća na Predsjednicu, ona isto poprilično kritizira u posljednje vrijeme i premijera i Vladu. Jesu li njene kritike utemeljene?

Ne, ne. Ovo je jedna opća analiza. Ja ovo govorim neovisno o predsjednici Republike, ja ovo govorim već dosta dugo u intervjuima.

Ali imate slične stavove nekako?

A to je nešto drugo. Ako se ne podudaraju. To što ja kažem, to se vidi u mnogim zemljama.

Je li njezina kritika utemeljena?

Ja samo kažem sljedeću stvar, ako budemo u Hrvatskoj, a ja znam da mi to želimo, to želi HDZ, to žele naši glasači, to žele hrvatski građani. Ako budemo mijenjali strukture u hrvatskom gospodarstvu, ako budemo promijenili sustav obrazovanja...

Trebamo li mijenjati izborni zakon?

Apsolutno.

Dakle, podržavate ove referendumske inicijative?

Ja kažem da nismo, na žalost, stigli na vrijeme sami ponuditi svoj sveobuhvatni model izmjene izbornog zakona.

Podržavate li Vi ove referendumske inicijative?

Ja podržavam ideju promjena izbornog zakona. Smatram da to treba biti sveobuhvatan model.

Jeste li Vi potpisali ovu referendumsku incijativu?

Ja to potpisao nisam.

Koji dio Vam se sviđa od toga? Izbori za promjene izbornog zakona?

Ja smatram da je važno dati poticaj raspravi o izmjeni izbornog zakona. Ovo što je recimo danas rekao gospodin Sokol u jednom intervjuu – potpisujem. Napravite kombinaciju razmjernog modela i većinskog modela, znači fifty – fifty, pola-pola da jedan dio zastupnika bude izabran izravno od građana a drugi neka idu preko liste. To je nekako, čini mi se, najpravedniji model, to imaju u Njemačkoj. Ja sam za to.

Dobro, dakle jednim dijelom se slažete s ovom inicijativom da treba nekakva promjena?

Incijativa je hvalevrijedna u smislu animiranja nas da mi izađemo kao ozbiljna stranka, kao najodgovornija stranka u Hrvatskoj sa svojim sveobuhvatnim modelom izmjena izbornog zakona neovisno o mogućem referendumu.

Hoće li Andrej Plenković politički preživjeti do 2020.?

Gledajte, ja govorim o 2018. godini.

Dobro, vidite li ga Vi i dalje kao predsjednika HDZ-a?

Ja govorim danas o 2018. godini.

Dobro, ja Vas pitam o 2020.?

O 2020., to je za dvije godine.

Dobro, ali da li ga vidite za dvije godine i dalje kao predsjednika?

Za dvije godine ćemo imati.. imat ćemo sljedeće godine izbore za Europski parlament, imat ćemo nakog toga izbore za predsjednika Republike, nakon toga ćemo imati unutar stranačke izbore, imat ćemo nakon toga izbore za Hrvatski Sabor. Za 2020. godinu ne mogu ništa prognozirati. Ali, ako mi budemo, u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, a ja to vjerujem, ja sam u to uvjeren, ako budedmo ozbiljno radili, a ja ću ozbiljno raditi u Hrvatskom Saboru kao član kluba zastupnika HDZ-a. Ako budemo mijenjali stvari u Hrvatskoj, ako budemo provodili reforme, onda ćemo dobiti za dvije godine povjerenje građana na izborima za Hrvatski Sabor.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene