Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hitno u temeljitu reformu'

Holy: Rekonstrukcija vlade ne znači ništa bez reforme javne uprave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica OraH-a Mirela Holy izjavila je danas u Varaždinu, na osnivanju tamošnje organizacije stranke, da Hrvatska mora hitno krenuti u temeljitu i kvalitativnu reformu cjelokupnog javnog sustava, ističući kako sama rekonstrukcija vlade ne znači ništa bez reforme javne uprave.

Ta reforma, kazala je Holy novinarima, nije samo posao Ministarstva uprave, nego cijele Vlade, i ukoliko se to ne napravi, upozorila je, Hrvatska nema šanse u provedbi bilo kakve druge reforme.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Slika nije dostupna Interpelacije PALJBA PO MILANOVIĆU: 'Premijer je nešto izlupetao i otišao'

Osvrnula se i na situaciju oko jednog od najvećih problema koji u posljednjih nekoliko godina muči Varaždince i grad Varaždin, onaj vezan uz otpad. Istaknula je da se kao ministrica zalagala za interventni izvoz i termičku obradu otpada za što je, u to vrijeme, raspisan natječaj. Tada je, podsjetila je, dobivena i konkurentna ponuda, značajno povoljnija od tadašnje ponude tvrtke T7 koja je sa gradom sklopila ugovor o zbrinjavanju otpada.

Ne zna zašto nakon njenog odlaska s dužnosti ministrice to nije napravljeno nego se čekalo dvije godine. Po svim informacijama izgleda da će se takvo rješenje sada primijeniti jer je izvoz i termička obrada jedino trajno rješenje, poručila je Holy.

Reakcije na Šegona: 'Morao je otići i ranije'

Upitana zašto je sada takvo rješenje moguće kada je na čelu ministarstva Mihael Zmajlović te je li jedan od razloga što sada u Vladi nema Radimira Čačića, Holy nije željela špekulirati. No, potvrdila je da je tadašnji prvi potpredsjednik Vlade vršio veliki pritisak na nju da potpiše promemoriju kojom bi se odgađalo izvršenje inspekcijskog rješenja.

Naime, to je rješenje prije nekoliko mjeseci "aktivirao" Zmajlović te prema njemu grad Varaždin više ne raspolaže otpadom, već o njegovoj sudbini odlučuje Ministarstvo. Holy je na pomenula da je samo dan nakon njene smjene spomenutu promemoriju potpisao njen tadašnji zamjenik, na sastanku u Ministarstvu gospodarstva.

Najavila je da će OraH u iduće dvije godine intenzivno raditi na razvijanju stranačke infrastrukture te na komunikaciji s građanima, kako bi pojasnli za što se stranka zalaže.

Naglasila je kako je glavni cilj stranke održivi razvoj koji počiva na tri temeljna stupa: gospodarskom razvoju, zaštiti okoliša i kompleksu društvene pravde te ljudskih prava. Holy ističe da je najveći interes za stranku u središnjoj Hrvatskoj, posebice u Zagrebu, zatim u Istri te Primorsko-goranskoj i Karlovačkoj županiji. Jako je dobar interes i u Dalmaciji dok je najmanji na istoku Hrvatske –pojašnjava predsjednica OraH-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene