Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski zastupnici raspravljaju o projektu eksploatacije ugljikovodika u Jadranu, a obratio im se i premijer Zoran Milanović.


U Saboru je bio i premijer Zoran Milanović koji tvrdi da je jedini premijer koji je došao na interpelaciju, a da to njegovi prethodnici nisu radili. 'Radi se o jednoj jako važnoj temi. Važna je i komplicirana. S njom se morala početi baviti konačno jedna Vlada. Prethodna se nije htjela, mogla ili Bog te pita što. U to se vrijeme moglo bušiti i na Jelačić placu. Danas se to ne može', rekao je Milanović.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković uzvratio Milanoviću: ''Prijetnje, ucjene i najavljeni cirkusi govore o njemu'' Darko Milinović Milinović oštro osudio istup saborske zastupnice: ''Rijetko izlaže, ali bilo bi bolje da to bude još rjeđe''

'Moramo s Crnom Gorom riješiti stvari. Tu idemo, čini mi se, prema Međunarodnom sudu pravde.' Zoran Milanović

Premijer ističe da nitko ne kaže da ćemo išta naći u Jadranu, ali da ne možemo živjeti u neznanju.

Spomenuo je i Kupare. 'Vrijedna državna imovina je trunula u Dubrovniku', rekao je. 'Hrvatska je sada naprednija, uređenija i stroža država koja na kraju daje više svojim građanima', kazao je premijer.

Odmah su se javili zastupnici HDZ-a, ali premijer je već izašao iz sabornice. 'Repliciram arogantnom predsjedniku Vlade. Nedostatak kućnog odgoja nije mu dao da sasluša naše kritike. On nije u ulozi ovdje da nama postavlja pitanja, već odgovarati na pitanja i braniti stajališta Vlada. Izrekao je hrpu bedastoća i ni jedan primjer argumentu da njegova Vlada radi zakonitom', rekao je Davorin Mlakar iz HDZ-a.

Spriječiti potpisivanje ugovora s koncesionarima

Mirela Holy u Saboru je rekla da je važno da se spriječi potpisivanje ugovora s koncesionarima, jer kad ih potpišemo, onda počinju teći i financijske obveze prema njima bez obzira hoće li doći do realizacije projekta ili ne. Predložila je referendum na kojem bi građani rekli što misle o ovom pitanju.

Postavlja pitanje zašto se žuri s tim projektom?

Saborski zastupnici raspravljaju o interpelacijama o radu Vlade u postupku istraživanja i eksploatacije plina i nafte u Jadranu, na reformi javne uprave te u pregovorima o sklapanju Transatlantskog trgovinsko-investicijskog sporazuma (TTIP).

HDZ i ORaH u dvjema odvojenim interpelacijama Vladu prozivaju za nezakonito postupanje vezano uz projekt eksploatacije ugljikovodika u Jadranu. HDZ tvrdi da Vlada provodi ubrzan, nezakonit i netransparentan postupak seizmičkog istraživanja Jadrana, prvo javno nadmetanje te izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu.

Predlažu da se za građane snize kamate na potrošačke kredite

Time je Vlada, ocjenjuje HDZ, pokazala nebrigu za očuvanje mora i morskog okoliša, umanjila ulogu Hrvatskoga sabora u definiranju politika te uskratila lokalnoj razini i stanovnicima priobalnih županija mogućnost samostalnog odlučivanja o razvojnim prioritetima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju