Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro sastanak

POSTAVIO JE CILJ Ministru financija posao će otežati sindikati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Minus u proračunu manji od 11 milijardi kuna - to je cilj ministra financija Marića - najavio je u intervjuu za Novu TV.

Posao će mu otežati sindikati koji i dalje traže poštovanje sporazuma sa Sanaderovom Vladom, teškog milijardu i 800 milijuna kuna. Vlada se u utorak sastaje sa sindikatima kada će pokušati pronaći zajedničko rješenje.

Pročitajte i ovo Pregovori uoči rebalansa proračuna - 5 Sastanak Vlade i sindikata Zbog rebalansa proračuna upitne povišice, sindikati najavili odbijenicu: "Zašto bismo mi dali takav ustupak? Stalno ih dajemo" Slika nije dostupna Neuspjeli pregovori Zdravko Marić: "Nismo predlagali smanjenje plaća, sindikati su pokušali izdramatizirati sastanak"

Smanjiti minus u državnoj blagajni ispod 11 milijardi kuna znači da će ministar Marić prema nekim procjenama trebati uštedjeti i više od 5 milijardi kuna. U suprotnom ga smjeru vuče uteg težak milijardu i 800 milijuna kuna - Sanaderov sporazum sa sindikatima.

'Moram reći da za taj sporazum i za neke druge stvari u ovom proračunu teško da možemo naći prostora', rekao je Marić u intervjuu.

Sljedeći tjedan je sastanak sa sindikatima na kojem će pregovorima pokušati odgoditi isplatu tog novca. Sindikati su u nedjelju poručili da se mora poštovati potpisano.

'Naša pozicija je u tome da ćemo inzistirati na poštivanju tog sporazuma. Saborski zastupnici su i dalje zadržali godinu dana svoje plaće koje su imali u Saboru, znači da novaca ima samo se treba drugačije rasporediti', kaže Stjepan Topolnjak iz sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Iako bi htjeli manje poreze, poslodavci kažu da podržavaju smanjivanje deficita i ministrovu najavu da se porezi neće dirati.

'Najava ministra je za nas prihvatljiva i razumljiva jer ne možemo preko noći sad stvoriti toliko nove dodane vrijednosti da nam porez ide dolje, niti smijemo ići u neki novi veći deficit, jer ćemo izgubiti podršku tržišta kapitala, a onda nikome neće biti dobro, niti državi niti naravno tvrtkama u Hrvatskoj', pojašnjava Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Iz oporbenog SDP-a kažu da, sada kada smo izašli iz recesije, novac javnom sektoru treba isplatiti.

'Mi ćemo imati ove godine rast 2,1 posto. To znači u prihodima proračuna između 2 i 3 milijarde kuna veći prihodi. Mislim da se dio tog novca može preusmjeriti na uštede, na materijalnim rashodima možemo smanjiti također i napraviti uštede, a u ovom dijelu može se pozitivno odgovoriti zahtjevima', rekao je Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a.

Još jedna tema na sastanku sa sindikatima bit će i isplata božićnica i regresa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene