Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac najavila je u Splitu donošenje zakona o regionalnom razvoju, o potpomognutim područjima te zakona o otocima, a nakon razgovora sa splitsko-dalmatinskim županom rekla je da su važni strateški projekti te županije uneseni u bazu strateških projekata.


Na sastanku u županiji splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja upoznao je ministricu Žalac s važnim strateškim projektima, koji su uneseni u bazu strateških projekata. Ta će baza u sljedećoj godini u sklopu zakonske regulative biti bolje i drugačije napravljena kako bi bila na usluzi Ministarstvu kao koordinativnom tijelu za EU-fondove, ali i jedinicama lokalne i regionalne samouprave, rekla je Žalac.

Vezani članci Gabrijela Žalac izašla iz istražnog zatvora - 20 Gabrijela Žalac izašla iz istražnog zatvora u Remetincu Tomislav Tolušić Tolušić dio istrage u aferi Softver? "Za posao je plaćeno 20 posto manje od ugovorenog"

Podsjetila je da je prije dva tjedna u Splitsko-dalmatinskoj županiji potpisala ugovore za očuvanje kulturne baštine u vrijednosti većoj od 37 milijuna kuna.

U 2017. godini naše će Ministarstvo u suradnji sa županima, regionalnim koordinatorima i jedinicama lokalne samouprave provesti raspravu vezano uz izmjene zakonske regulative o regionalnom razvoju. Želim najaviti izmjene Zakona o regionalnom razvoju, novi Zakon o potpomognutim područjima, kao i Zakon o otocima koji datira od prije 20 godina od kada nije mijenjan, istaknula je ministrica Žalac.

Što se tiče Zakona o područjima posebne državne skrbi, dodala je, on je već išao u šest izmjena i dopuna zbog čega će ga zamijeniti Zakon o potpomognutim područjima, a ono što je najvažnije su provedbeni, odnosno podzakonski akti zakona koji će regulirati indeks razvijenosti, središnju elektroničku bazu projekata i sve ono što nam je nužno kako bismo upravljali razvojem na kvalitetan način.

Taj posao namjeravaju završiti do srpnja iduće godine nakon čega će se ići u saborsku proceduru kako bi primjena tih zakona mogla početi s prvim danom 2018. godine, rekla je.

 

Žalac: Važna suradnja sa županima, gradonačelnicima i načelnicima

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a naglasila je kako je s ministrom financija Zdravkom Marićem dogovorila da zajednički rade na nastavku porezne reforme u vidu regionalnog razvoja, te da se sagleda sve što se financira iz državnog proračuna, a što je moguće potencijalno financirati iz EU-fondova.

Napomenula je da joj je kao ministrici iznimno važna suradnja sa županima, gradonačelnicima i načelnicima s kojima želi dvosmjernu komunikaciju.

Dolaskom na teren svima njima želim poručiti da su im vrata Ministarstva otvorena, rekla je Žalac, dodavši kako očekuje "otvorenu suradnju i da sve probleme pokušaju riješiti u financijskoj perspektivi kako bi spremni dočekali onu sljedeću, koja će sigurno biti još izdašnija".

Žalac će danas gradonačelnicima i načelnicima iz Splitsko-dalmatinske županije predstaviti što Ministarstvo radi, koje natječaje planiraju objaviti, te koji su projekti strateški i već u listi projekata.

 

Za razvoj Splitsko-dalmatinske županije bitna brza cesta Solin-Omiš

Župan Ževrnja na radnom sastanku s ministricom istaknuo je da su za daljnji razvoj Splitsko-dalmatinske županije bitna brza cesta Solin-Omiš kao najvažniji infrastrukturni objekt, zatim projekt odvodnjavanja i navodnjavanja sinjskog polja, projekt izgradnje hidrocentrale, odvodnjavanje i navodnjavanje imotsko-bekijskog polja, projekt energetske učinkovitosti osnovnih škola i Domova za starije osobe, razvoj široko-pojasnog interneta na područjima otoka i zaobalja, te razvoj Turističko-informativnog centra.

"Vidimo da ministrica razumije naše potrebe, da je dobrim dijelom i upoznata, posebno s Regionalnim centrom čistog okoliša gdje nakon lokacijske dozvole slijedi poziv iz Ministarstva EU-a za raspis javnog natječaja za izbor glavnog projektanta i glavnog izvođača. I u tom smislu sam osjetio da imamo punu podršku ministrice", kazao je župan Ževrnja.

Nakon posjeta županiji ministrica je održala radni sastanak s gradonačelnicima gradova i načelnicima općina, te saborskim zastupnicima s područja Splitsko-dalmatinske županije. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju