Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UVJETNO MIŠLJENJE

Revizija ušla u resor ministrice čiji se odlazak spominje već neko vrijeme: Otkriven niz propusta

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede
Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Foto: DNEVNIK.hr
Ministarstvo poljoprivrede jedno je od tri ministarstva na čiji je rad u 2020. Državni ured za reviziju imao zamjerke, pa je dobilo uvjetno mišljenje za financijske izvještaje i usklađenost poslovanja.

Kada je riječ o financijskim izvještajima i usklađenosti poslovanja u Ministarstvu poljoprivrede, zamjera mu se da nije pravodobno štitilo svoja prava u povratu sredstava iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo od 2014. do 2020.

Ministarstvo je od 2019. do 2020. od fizičkih i pravnih osoba zatražilo povrat potpore od 3,4 milijuna kuna u okviru mjere Trajni prestanak ribolovnih aktivnosti, no korisnici nisu vratili sredstva u roku niti su ga obavijestili o obročnoj otplati duga, pa nisu zaključene izvansudske nagodbe kojima bi se odredili rokovi i uvjeti povrata.

Ministarstvo, koje vodi Marija Vučković, a čije se ime često spominje kada je riječ o rekonstrukciji Vlade, nije pokrenulo postupak zaštite svojih prava sudskim putem, zbog pandemije je u svibnju 2021. donijelo Odluku o odgodi naplate povrata na godinu dana.

Od ukupnih potraživanja krajem 2020. u iznosu od 2,1 milijarde kuna dospjela su iznosila oko 176 milijuna kuna, od čega 5,4 milijuna od korisnika Operativnog programa.

Državna revizija Ministarstvu zamjera i što nije donijelo pravilnik koji uređuje načine ostvarivanja prava i korištenja sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma (OKFŠ). Trebalo ga je donijeti do kolovoza 2019., no nije donijet do provedbe revizije.

Nije ustrojen registar evidencije ugovora i naplate za raspolaganje državnim zemljištem

Sredstva od naknade za OKFŠ nisu zanemariva, u 2020. u državni je proračun s tog naslova uplaćeno 178,5 milijuna kuna, Ministarstvu poljoprivrede otišla su 63 milijuna, MUP-u 83,5 milijuna i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici 31,8 milijuna kuna.

Kako je Ministarstvo iz prijašnjih godina imalo neutrošenih gotovo 125 milijuna kuna, u 2020. raspolagalo je s gotovo 188 milijuna kuna.

Utvrđeno je kako Ministarstvo do svibnja 2021. nije ustrojilo registar evidencije ugovora i naplate za sve oblike raspolaganja državnim zemljištem, iako je to trebalo učiniti do 1. rujna 2018. godine, gotovo tri godine ranije.

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede U DNEVNIKU NOVE TV Hoće li zbog rata u Ukrajini hrana dodatno poskupjeti? Ministrica poljoprivrede: "Ovakva kriza traži reakciju na nadnacionalnoj razini"
Pročitajte i ovo Marija Vučković predlaže se niz mjera Ministrica Vučković nakon sjednice Vlade: "Osiguravaju se robne rezerve"

Državni je ured iznio niz preporuka, primjerice da se prošire funkcije sustava ARKOD kako bi se vidjeli podaci o državnom poljoprivrednom zemljištu po statusu korištenja i korisnicima, da se uspostavi sustav koji će pokazati koristi li se državno zemljište dano u dugogodišnji zakup za proizvodnju ili je sredstvo za dobivanje potpora.

Preporučio je i da se podaci o državnom poljoprivrednom zemljištu unesu u Središnji registar državne imovine. Sada nema objedinjenih podataka o površini i vrijednosti tog zemljišta u poslovnim knjigama nijednog državnog tijela.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene