Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šešelj se ponosi

Ministrica Pejčinović Burić o presudi Šešelju: "Sud je trebao biti puno oštriji, a presuda puno veća"

Marija Pejčinović Burić (Foto: Dnevnik.hr)
Marija Pejčinović Burić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić komentirala je pravomoćnu presudu srpskom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, koji je odlukom žalbenog vijeća Haškog suda osuđen na 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, kaznu koju je zapravo već i odslužio tijekom boravka u haškom pritvoru.

Ministrica Pejčinović Burić poszdravila je osuđujuću presudu žalbenog vijeća Haškog suda. "Mislimo da je dobro da je utvrđeno da je Vojislav Šešelj svojom huškačkom politikom počinio zločin protiv Hrvata i ostalog nesrpskog naroda u Vojvodini", rekla je ministrica.

Pročitajte i ovo Vojislav Šešelj (Foto: AFP) Proglašen krivim Šešelj dobio kaznu od 10 godina zatvora, ali već ju je odslužio Vojislav Šešelj (Foto: AFP) Prije dvije godine oslobođen U srijedu presuda Šešelju: Tužiteljstvo traži da ga se osudi na 28 godina zatvora

Naglasila je kako je dobro da je sud utvrdio određenu odgovornost Šešelja za zločine protiv čovječnosti.

Pejčinović Burić je međutim istaknula kako se ne slaže s visinom kazne dodijeljene Šešelju pravomoćnom presudom. "Ta je kazna jako preblaga u odnosu na zločine koje je, ili svojim huškačkim aktivnostima izravno poticao, ili sam sudjelovao u njima. Mislimo da je žalbeno vijeće propustilo utvrditi najteže zločine protiv čovječnosti", smatra ministrica.

Isto tako smatra da nije dobro što je žalbeno vijeće propustilo utvrditi postojanje udruženog zločinačkog pothvata, jer je Šešelj bio glavni promicatelj ideje Velike Srbije i eliminiranja svih nesrpskih civila iz BiH i Hrvatske.

"Sud je trebao biti puno oštriji, a presuda puno veća", naglasila je. Dodala je da tom presudom žrtve nisu dobile ni pravdu ni zadovoljštinu.

Sam Šešelj je istaknuo kako je on ponosan na sve što je napravio, a Burić je komentirala i to.

"To je najgori dio toga", zaključila je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene