Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oborba proziva za nepotizam

Ministrica kulture za Novu TV: "Nisam pogurala brata na čelo HAKOM-a"

Brat ministrice kulture korak do HAKOM-a (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Brat ministrice kulture korak do HAKOM-a (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Brat ministrice kulture korak do HAKOM-a (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Brat ministrice kulture korak do HAKOM-a (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Brat ministrice kulture korak do HAKOM-a (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Brat ministrice kulture korak do HAKOM-a (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Brat ministrice kulture korak do HAKOM-a (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Za čelnog čovjeka Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti od 40 prijavljenih Vlada se odlučila baš za brata ministrice kulture Tonka Obuljena. U Vladi uvjeravaju da sukoba interesa nema i da je presudila stručnost, ali oporba ne vjeruje i proziva za nepotizam. HAKOM je, inače, agencija, čije je tržište usluga vrijedno čak 16 milijardi kuna.

„Možda nije nezakonito, ali je sasvim sigurno nemoralno“, kaže SDP-ov Bojan Glavašević.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja "Past će suradnici" Grmoja: "Plenkovićeva poruka je skandalozna, steže se obruč oko ministrice" Sandra Benčić Afera Geodetski Benčić optužila Plenkovića: "Akteri su iskoristili najtežu katastrofu koja je pogodila Zagreb i Baniju da bi krali novac"

Tonko Obuljen ne želi pred kamere. Čeka da se procedura imenovanja dovrši i da ga potvrdi Sabor. Premijer ga brani.

„To je bio javni natječaj, riječ je o javnom natječaju. Čovjek se cijeli život bavi tim temama. Što se tiče potencijalnog sukoba interesa ministrica nije ni bila na toj vladi“, kaže premijer Andrej Plenković.

Na natječaj se javilo čak 40 kandidata.

Ministarstvo: "Sve je bilo po zakonu"

Zbog čega je brat ministrice Obuljen najbolji za predsjednika vijeća pitali smo Vladu. Iz resornog Ministarstva odgovaraju kako je presudilo njegovo iskustvo i poručuju - sve je bilo po zakonu!

„S obzirom na to da je riječ o postupku u kojem Vlada predlaže članove Vijeća, a imenuje ih Hrvatski sabor u proceduri, koja uključuje i rasprave na odborima, te javnu objavu materijala sa sjednica, riječ je o otvorenom i transparentnom postupku“, kažu u Ministarstvu.

No, sam izbor nije bio do kraja transparentan. U vladinu priopćenju novinarima - nakon što su ga predložili - o bratu ni slova. Vade se na nehotičnu pogrešku.

Obuljen je inženjer elektrotehnike. Dvije godine bio je ravnatelj HAKOM-a. Od 2009. do 2013. član Vijeća HAKOM-a. Posljednje četiri godine, zaposlen u Odašiljačima i vezama.

Ministrica: "Nisam pogurala brata"

Ministrica za Novu TV uvjerava - nije pogurala brata.

„On se javio na javni poziv, radio je taj posao i prije, a ja nisam ni na koji način utjecala na donošenje te odluke“, kaže ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

A ministar zdravstva Milan Kujundžić ima zanimljivu logiku.

„U Hrvatskoj je svatko nekome nešto, tako da mislim da se to koristi u dnevno političke svrhe“, kaže Kujundžić.

Ni, koalicijskom partneru HNS-u ništa čudno.

„Naravno da je odgovornost na premijeru Plenkoviću, ali ono što imamo informacija da on ima izuzetne stručne reference“, kaže Milorad Batinić.

Nije ovo jedini slučaj "brat" ove vlade. I brat ministra Gorana Marića dobio je posao u Upravi HŽ Putničkog prijevoza. No, nakon pritiska javnosti, povukao se s pozicije.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene