U sklopu dvodnevne konferencije "Dani regionalnog razvoja i EU fondova" u Šibeniku je u subotu, na tvrđavi sv. Mihovila, održan Sajam EU mogućnosti na kojem su predstavljeni uspješni lokalni projekti Europske unije, kao i proizvodi s oznakom Hrvatskog otočnog proizvoda (HOP) i EU kvalitete.


"Od 128 hrvatskih gradova njih 63 u protekloj godini iz EU fondova nije povuklo ni lipe. Dakle, to je skoro polovica. Očigledno je da njima fali i ideja i projekata i stručnih kadrova koji će te projekte provoditi. Naravno, to je i kočnica u hrvatskom rejtingu u učinkovitosti povlačenja novca iz EU, već smo i dobili kritike na taj račun, ali i na račun trome birokracije zbog koje mnogi odustanu već kod prve poteškoće. Hrvatska do 2020. godine iz EU fondova ima dostupno 11 milijardi kuna. To je novac koji je dostupan, ali mnogi moraju naučiti kako ga privući", izvijestio je za Dnevnik Nove TV reporter Šime Vičević.  

Vezani članci Tomislav Tolušić Tolušić dio istrage u aferi Softver? "Za posao je plaćeno 20 posto manje od ugovorenog" Nataša Tramišak Ministrica Nataša Tramišak: "Prve nepravilnosti zabilježene su zbog nepoznavanja Zakona o javnoj nabavi"

Ministrica Gabrijela Žalac je na sajmu kao superjunakinja promovirala EU fondove, a ideju je vjerojatno dobila od organizatora, koji je sajam popratio šarenim transparentima s uzvicima u stripovskom stilu.

Tvrđavu je Šibenik obnovio europskim novcem, a predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poljoprivrede te Ministarstva rada i mirovinskog sustava ondje su upoznali građane s mogućnostima sufinanciranja kroz EU projekte.

Na štandovima izlagača mogli su se kušati različiti proizvodi s oznakom hrvatskog otočnog proizvoda i EU kvalitete.

Ministrica Žalac: "Spustit" ćemo EU fondove do krajnjih korisnika

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, rekla je kako im je cilj dodatno razvijati slabije razvijena područja RH i smanjiti regionalne nejednakosti ulaganjem u budućnost, poticanjem stvaranja radnih mjesta, konkurentnosti, gospodarskog rasta , kvalitete života i održivog razvoja. "Želimo 'spustiti' europske fondove do krajnjih korisnika te jačati razvojni potencijal svih hrvatskih regija i smanjivati regionalne razlike", rekla je.

Dani regionalnog razvoja i EU fondova otvoreni su u petak u Konvencijskom centru Šibenik gdje su predstavljene brojne mogućnosti financiranja iz EU fondova, a potpisan je i sporazum o suradnji s regionalnim koordinatorima vrijedan 21 milijun kuna. (Hina)

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju