Blaženka Divjak (Foto: screenshot)
Blaženka Divjak (Foto: screenshot) Foto: Screenshot

Lektira kao sastavni dio nastave Hrvatskog jezika posljednjih se dana našla pod povećalom javnosti zbog nove reforme prema kojoj će se popis lektira radikalno mijenjati. Nakon što su struka i pisci iznimno negativno reagirali na novi popis i kritikama obasuli reformu, oglasila se i resorna ministrica Blaženka Divjak.


Ministrica Blaženka Divjak na svojem je službenom Facebook profilu objavila svoj stav o kritikama. Objavu prenosimo u cijelosti. 

Vezani članci Zoran Milanović Milanović: "Žrtve seksualnog uznemiravanja nisu sve jednake i iste. Divljački me napala sitna hrvatska falanga" Natalie Portman Studirala je s Markom Zuckerbergom i na Instagramu ju prati 7 milijuna ljudi, ali za Facebook ne želi ni čuti

"Nakon jučerašnjeg dana jasno je da postoje snažni dugogodišnji prijepori u struci, ali i javnosti po pitanju lektire. I ja sam kao ministrica shvatila jasnu poruku i uvažit ću kritike. Zamolila sam kolege da hitno sastave anketni upitnik za sve učitelje Hrvatskog jezika u osnovnim i srednjim školama i upravo će oni svojim odgovorima kreirati preporučeni popis suvremenih lektirnih djela.

To možda i nije uobičajena metoda, ali mislim da ovako snažne prijepore, oko kojih očito nema suglasja unutar struke, mogu riješiti samo ljudi iz učionica koji svaki dan provode s učenicima i koji najbolje mogu autonomno procijeniti kojim lektirnim djelima će najbolje ostvariti ishode učenja koji su predviđeni kurikulumom Hrvatskog jezika. Zaključno, najvažnije je da ovim pristupom promoviramo i podržavamo autonomiju i stručnost učitelja", napisala je u objavi.