Blaženka Divjak (Foto: Marko PrpicPIXSELL)
Blaženka Divjak (Foto: Marko PrpicPIXSELL) Foto: Marko PrpicPIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako očekuje da će provjere autentičnosti dokumenata o stupnju obrazovanja zaposlenih u obrazovnom sektoru iznjedriti još barem nekoliko krivotvorenih diploma ili svjedodžbi te je poručila kako je sada ključno vratiti povjerenje u sustav i očistiti ga od varalica.


Odgovarajući na pitanja novinara prilikom svečanog otvorenja Noći knjige 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Divjak je istaknula kako je dala naputak da se provjeri autentičnost diploma svih zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

Vezani članci Blaženka Divjak (Foto: Pixsell, Žarko Bašić) Ministrica Blaženka Divjak objavila važnu vijest za provjeru lažnih diploma u školama Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) Divjak: ''Ako netko ima podatak da nastavnici odlaze zbog istraživanja lažnih diploma, mora to prijaviti''

"To je proces koji će trajati cijelu ovu godinu", rekla je ministrica. Pri sagledavanju podataka, međutim, treba imati na umu da je riječ o oko 60-70 tisuća ljudi koji su zaposleni u školama, a u ovom trenutku imamo podatke da je došlo 12 krivotvorenih diploma i dvije krivotvorene svjedodžbe", napomenula je Divjak.

"Ako usporedimo s rezultatima provjere u nekim javnim poduzećima i slično, to nisu velike brojke. Međutim, i jedna krivotvorena diploma ili svjedodžba u sustavu odgoja i obrazovanja je ona koja ne smije biti tamo jer stvarno moramo vratiti povjerenje u sustav i moramo očistiti sustav od varalica", kazala je.

U tom je smislu ključno, smatra, da se za sve uvede procedura da se kod novog zapošljavanja svaka diploma provjeri prije nego što se osoba zaposli.

"Ja nekako očekujem da će se još koja diploma i svjedodžba naći do kraja ove godine, ali mnogo je važnije da smo mi osvijestili potrebu provjere i da se uspostavi procedura kod novoga zapošljavanja da do toga više ne dođe", poručila je ministrica Divjak. (Hina)