Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RADNO LJETO

Ubacuje u višu brzinu: Ministrica Divjak najavila mjere za ubrzanje reforme obrazovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Planiramo u sljedeća dva tjedna u proceduru uputiti prijedlog prema kojem će članovi Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) zaduženog za provedbu Strategije biti čelnici tijela i institucija koje su najodgovornije za provedbu pojedinih mjera iz Strategije", kazala je Blaženka Divjak.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je kako u iduća dva tjedna planiraju u proceduru uputiti prijedlog prema kojem će članovi Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) zaduženog za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije biti čelnici tijela i institucija koje su najodgovornije za provedbu pojedinih mjera iz te Strategije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Upisano 500 prvašića manje Počela je škola! Evo koje sve promjene za učenike i roditelje donosi reforma Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) počinje školska godina Divjak: "Cilj reforme je da učenici nauče rješavati probleme i steknu funkcionalno znanje"

"Planiramo u sljedeća dva tjedna u proceduru uputiti prijedlog prema kojem će članovi Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) zaduženog za provedbu Strategije biti čelnici tijela i institucija koje su najodgovornije za provedbu pojedinih mjera iz Strategije. PSP će voditi ministrica odnosno ministar nadležan za znanost i obrazovanje. Na taj način će se provedba Strategije institucionalizirati i depolitizirati", rekla je ministrica Divjak u izjavi koju je prenio HNS.

Vjeruje i da će takav prijedlog u listopadu podržati i Hrvatski sabor kako bi nakon toga mogli formirati Ekspertnu radnu skupinu i ubrzano raditi na aktivnostima koje su prema Strategiji u nadležnosti Posebnog stručnog povjerenstva i Ekspertne radne skupine.

Divjak je naglasila kako od postojećeg PSP-a očekuju da izradi Akcijski plan do 8. rujna 2017. u skladu sa zaključcima sastanka 4. srpnja 2017. godine. Neovisno o tom procesu, dodala je, njezino Ministarstvo intenzivno radi na drugim aktivnostima koje su propisane Strategijom, a koje nisu u isključivoj nadležnosti tih tijela.

Ministrica znanosti i obrazovanja rekla je kako je od usvajanja Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije u Hrvatskome saboru, u listopadu 2014. godine, pokazalo da je provedbeni okvir vrlo neučinkovit te znatno otežava provedbu Strategije. Budući da je u Uvodu i Smjernicama za provedbu te Strategije naglašeno kako ona mora biti periodično vrednovana i po potrebi prerađena ili dopunjavana, ključna dorada koju treba napraviti je izmjena samog provedbenog okvira.

"S obzirom na uočene probleme, a s ciljem depolitizacije obrazovne i znanstvene politike te ubrzanja i institucionalizacije reforme smatram izmjenu isključivo provedbenog okvira Strategije nužnim preduvjetom da se nastavi, i ono što je najvažnije, ubrza proces reforme oko čega postoji veliki interes i očekivanje hrvatske javnosti“, naglasila je Divjak. Istaknula je i da je, kao ministrica znanosti i obrazovanja, odgovorna za izlazak iz ideoloških rovova i ubrzavanje najvažnije reforme društva koja stoji posljednje dvije godine.

Važnim smatra i da oni koji su odgovorni za reformu imaju u svojim rukama i instrumente za njezino provođenje.

"Praćenje provedbe Strategije je vrlo složeno te zahtjeva osiguravanje održive kadrovske strukture i institucionalne podrške svih dionika uključenih u proces, pa tako i političkih partnera HNS-a i HDZ-a, bez čije podrške reforma znanosti i obrazovanja nije moguća. Sa svojim timom i u dogovoru s premijerom, trenutno intenzivno radim na izmjeni isključivo provedbenog okvira Strategije i planiram radno ljeto kako ne bismo gubili vrijeme“, rekla je ministrica Divjak, a prenio HNS. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene