Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Do danas je u ured Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja pristiglo oko 816 tisuća zahtjeva za legalizacijom, rekla je ministrica Anka Mrak-Taritaš.


Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš rekla je danas da je dosad pristiglo oko 816.000 zahtjeva za legalizacijom nezakonito izgrađenih objekata, te najavila da će od nadležnih ureda u županijama i gradovima zatražiti mjesečni plan rješavanja zahtjeva do kraja 2015. godine, kako bi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenje moglo, ako proces "zaškripi", reagirati osnivanjem ureda na razini države.

''Početkom srpnja očekivali smo da će se konačni broj zahtjeva za legalizacijom kretati oko 774.000, no do danas smo došli do brojke od oko 816.000 zahtjeva, a na kraju bi ih moglo biti oko 820.000'', rekla je Mrak-Taritaš.

Od tih 820.000 zahtjeva svi se neće odnositi na objekte, odnosno zgrade, jer zahtjevi mogu biti različito strukturirani, kaže ministrica.

Vezani članci Slika nije dostupna Koliko je dosad riješeno zahtjeva za legalizaciju i gdje najviše zapinje? Slika nije dostupna Mrak-Taritaš: Svaki djelatnik može odraditi 500 slučajeva legalizacije na godinu

>>'Do kraja 2015. riješit ćemo većinu zahtjeva za legalizaciju u splitskoj županiji'

"Može biti jedan zahtjev u kojem svi stanari neke zgrade traže legalizaciju svojih lođa, a može i svatko od njih podnijeti zasebni zahtjev. S druge strane, ima slučajeva da je jedna osoba podnijela zahtjev za legalizacijom deset zgrada koje su na više katastarskih čestica na istoj adresi", pojašnjava Mrak-Taritaš.

Ona misli kako je među tim zahtjevima sigurno desetak posto onih koji se uopće ne moraju legalizirati, koji su podnijeti iz straha, "zlu ne trebalo".

S obzirom na veliki broj zahtjeva, Mrak-Taritaš je danas uputila pisma nadležnim uredima u županijama i gradovima u kojima od njih traži mjesečni plan rješavanja zahtjeva od 1. rujna ove godine do kraja 2015. godine. Želimo vidjeti gdje ima problema, kako bi Ministarstvo moglo reagirati osnivanjem ureda na državnoj razini koji će te zahtjeve preuzeti i rješavati, kaže ministrica.

>>Predano čak 500.000 zahtjeva za legalizaciju!

Neki uredi već su se počeli angažirati, a preporuka je Ministarstva da se za taj posao na određeno vrijeme zaposle mladi ljudi sa srednjom školom s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Mrak-Taritaš ističe kako uredi trebaju pristigle zahtjeve za legalizacijom objekata riješavati prema redoslijedu zaprimanja, no građani mogu zatražiti da se njihov predmet prioritetno riješi ako im to treba zbog priključenja na komunalnu infrastrukturu, dozvole za rad, podizanja kredita i slično. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook