Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Splitu angažirano 15 djelatnika

'Do kraja 2015. riješit ćemo većinu zahtjeva za legalizaciju u splitskoj županiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš u Splitu se susrela sa županom i gradonačelnicima Splita, Kaštela, Trogira i Makarske s kojima je raspravljala o provedbi legalizacije bspravno sagrađenih objekata.

Na radnom ručku u Splitu, ministrica Mrak Taritaš susrela se sa županom splitsko-dalmatinskim Zlatkom Ževrnjom i gradonačelnicima Splita Ivom Baldasarom, Kaštela Ivanom Udovičićem, Trogira Antom Stipčićem i Makarske Tonćijem Bilićem na kojemu se raspravljalo o što učinkovitijem rješavanju 80.000 zahtijeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata na području te županije i tih gradova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Bojan Ivošević "netočne informacije" Splitska policija odgovorila na optužbe o policajcu u sačekuši: "Pokušao je smiriti sukob..."

'Želja nam je da se do kraja 2015. godine riješi glavnina zahtjeva za legalizaciju, a da eventualno 10 do 15 posto tih zahtjeva ostane za rješavanje u 2016. godini', rekla je ministrica Mrak Taritaš nakon sastanka.

>>Legalizacija: Iz Beograda stigla polovica zračnih snimaka napravljenih prije 1968. godine

Ona je naglasila da se 'moramo organizirati' za rješavanje ovako velikog broja zahtjeva za legalizaciju, te da se, po grubim procjenama, desetak posto zahtjeva neće moći legalizirati. Objasnila je kako se tih desetak posto odnosi na zahtjeve za legalizacijom u slučajevima gdje je gradnja počela nakon 21. lipnja 2011. godine, a također se neće moći legalizirati ni objekti koji se nalaze u prostorima zaštite prirode, ili u prostorima druge namjene.

'Prostor druge namjene znači da se u njemu neće moći legalizirati objekt ako je taj prostor namjenjen za turizam ili javnu namjenu', dodala je ministrica. Po njezinim riječima, zakon je dao mogućnost legalizacije i u obalnom pojasu izvan građevinskog područja uz uvjet da podnositelj zahtjeva za legalizaciju plati sedam puta više.

>>Ministrica u Slavoniji: 'Nismo stali s rušenjima ilegalnih građevina'

Na novinarski upit o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata u splitskoj park-šumi Marjan, ministrica Mrak Taritaš rekla je da za Marjan postoji mogućnost predlaganja planova sanacije. 'Kroz te planove sanacije vidjet će se koje kuće (na Marjanu) možete zadržati i pod kojim kriterijima, a koje ne', rekla ministrica.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja istaknuo je kako je do 15. srpnja ove godine u županijskim uredima riješeno oko 5.000 zahtjeva za legalizacijom bespravno izgrađenih objekata, te da je na tim poslovima angažirano 69 djelatnika, a nedavno je primljeno još sedam vježbenika.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar istaknuo je da sada postoji prilika da se do kraja 2015. godine u tom gradu legalizira najveći broj od oko 13.000 zaprimljenih zahtjeva za legalizaciju.

'To je prilika da napravimo red u prostoru, ali i nešto zaradimo', kazao je Baldasar i dodao da je u gradskom uredu za legalizaciju trenutačno angažirano 15 djelatnika te da će se taj broj povećati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene