Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Sastanak u Sremskim Karlovcima

Ministri pravosuđa RH, BiH i RS: Slučaj 'Paravinja' poticaj za proširenje sporazuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj 'Paravinja' upozorio je na to da je potrebno proširiti i doraditi postojeće sporazume o međusobnom izručivanju državljana optuženih za najteža kaznena djela, izjavili su u petak u Sremskim Karlovcima ministri pravosuđa Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, Dražen Bošnjaković, Snežana Malović i Bariša Čolak, te najavili početak rada radnih skupina triju država.

Ministri su, u zajedničkom obraćanju novinarima nakon sastanka u Sremskim Karlovcima, istaknuli kako je u interesu svih triju zemalja unaprjeđenje postojećih sporazuma, istaknuvši kako za to postoji puno prostora. Ministar Bošnjaković naveo je kako već postoje brojni sporazumi o suradnji u pravnim stvarima, ali da se, međutim, dogodi poneki predmet koji pokaže da ti sporazumi nisu dovoljni te da ih treba proširiti i doraditi.

'Između ostaloga, evo i ovaj predmet Paravinja, koji se dogodio u Hrvatskoj, sve tri zemlje u regiji na neki način imaju dodirne točke u tom predmetu. On nam je ukazao da moramo određene sporazume raširiti, da ih trebamo doraditi, i upravo u tom duhu smo mi danas i dogovorili da će se naše ekspertne skupine naći već sljedeći tjedan i početi raditi na prijedlogu izmjena toga sporazuma i vjerujem da ćemo vrlo brzo takav jedan sporazum i postići', istaknuo je Bošnjaković.

Nakon toga će, dodao je, sasvim sigurno postupak izručenja, konkretno i u predmetu "Paravinja", biti itekako moguć, da on bude izveden pred nadležni sud i da mu se sudi za ono najteže djelo koje je počinio, ali, dodao je ministar, vodeći računa i o svim onim drugim djelima koje je Paravinja počinio u susjednim zemljama.  'Suradnja je do sada zaista bila dobra i mi smo suglasni i jasno je da radimo na daljem unaprjeđenju i očekujemo zapravo vrlo brzo promjene određenih sporazuma koje će nam omogućiti još brža i bolja postupanja u ovim spornim predmetima koji postoje', kazao je Bošnjaković.

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović kazala je kako je to jedan od načina na koji se nastavlja započeta suradnja te da je bilo riječi o temama koje se tiču unaprjeđenja normativnog okvira za još bolju suradnju triju susjednih zemalja, a koje se prvenstveno odnose na međunarodnu pravnu pomoć u kaznenim stvarima.

'Naravno, dotakli smo se i određenih konkretnih predmeta za koje naše tri zemlje imaju zajednički interes da se počinitelji tih djela, za koje postoji sumnja, nađu pred licem pravde, i naravno, ukoliko se dokaže njihova krivnja, budu i osuđeni. Mislim da na ovaj način možemo pridonijeti prvenstveno učinkovitosti rada pravosudnih tijela, kao i poboljšanju kvalitete života naših građana', poručila je Malović. Izrazila je uvjerenost da će nakon ovoga sastanka, ali i s obzirom na dosadašnju suradnju, biti postignuti konkretni rezultati.

Bosanski ministar pravosuđa Bariša Čolak ocijenio je sastanak veoma korisnim, dodavši kako ima puno prostora u normativnom smislu za doradu nekih sporazuma, a da taj prostor nije dovoljno iskorišten. Ali, dodao je, nisu tu na potezu samo ministarstva, već i pravosuđa svih triju država. 'Naša su zajednička opredjeljenja da naša suradnja bude još bolja jer zaista postoji prostor za to', naveo je Čolak.

Upitan postoje li još uvijek u Bosni i Hercegovini ustavne prepreke sklapanju takvih sporazuma sa Srbijom, Čolak je kazao kako postoje još uvijek zakonske, ali ne i ustavne prepreke te izrazio nadu da će vrijeme koje dolazi omogućiti otklanjanje i tih prepreka. Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović i srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović potpisali su 29. lipnja 2010. u Beogradu Sporazum o međusobnom izručenju svojih državljana okrivljenih i osuđenih za kaznena djela organiziranog zločina i korupcije.

Temeljem toga, sporazuma dvije zemlje mogu izručivati svoje državljane ili osobe bez državljanstva, okrivljene i osuđene za organizirani zločin i korupciju, s prebivalištem u državi kojoj je upućena molba za izručenje. Takav sporazum između Srbije i BiH do sada nije potpisan zbog potrebe za izmjenama u ustavu BiH. (Hina)

Pročitajte i ovo Vladimir Putin sporazum o odanosti Putinovo ministarstvo pripremilo poseban zakon za strance: Ovo nikako ne smiju napraviti Zlata Hrvoj Šipek, Andrej Plenković, Ivan Malenica Pojasnio bivši ministar Zašto se glavna državna odvjetnica sastala s Plenkovićem? "Jer je taj sastanak moguć"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene