Uoči današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković i ministri komentirali su inicijativu saborskog Odbora za ratne veterane o ukidanju državnog praznika Dana antifašističke borbe.


Premijer Andrej Plenković kazao je kako ukidanje praznika Dana antifašističke borbe "ne dolazi u obzir" te dodao kako je tu riječ o detuđmanizaciji jer je taj praznik uveo Franjo Tuđman.

Vezani članci Tomislav Tomašević na Trgu žrtava fašizma Tomašević: "Nova gradska vlast ponosi se antifašističkom borbom." Pogledajte tko je sve došao na koncert TBF-a Gordan Jandroković Jandroković čestitao Dan antifašističke borbe: "Postajemo svjesniji važnosti očuvanja mira, demokracije i slobode"

"Treba stati na kraj detuđmanizaciji i unutar HDZ-a. Taj je blagdan uvrstio Tuđman, tako će i ostati. To nije politika predsjedništva, nacionalnog vijeća ni tijela stranke. Svima koji žele detuđmanizirati HDZ šaljem poruku: Ja to neću dozvoliti", rekao je Plenković te dodao kako će se s Đakićem pričati.

"Neka se malo razbistre", zaključio je premijer.

Medved: "Vlada će odgovoriti na inicijativu"

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uoči sjednice Vlade rekao da je Vlada u Sabor uputila kvalitetan zakon o blagdanima, ali i da će Vlada odgovoriti na inicijativu saborskog Odbora za ratne veterane o ukidanju praznika Dana antifašističke borbe.

"Moje je mišljenje i stav da je zakon koji je Vlada uputila kvalitetan. Analizirali smo u postupku izrade zakona sve okolnosti i mislim da smo kroz ova rješenja koja smo ponudili Hrvatskom saboru zapravo dali odgovor na najvažnija pitanja", rekao je ministar Medved.

Upitan je li prijedlog amandmana Odbora za ratne veterane kojim 22. lipnja više ne bi bio državni praznik, već bi postao spomendan dogovoren s Vladom ili HDZ-om, rekao je da misli da nije te da očekuje vidjeti obrazloženje.

"Vlada će odgovoriti Saboru"

"Mislim da je posrijedi jedna od inicijativa koje ćemo razmotriti i Vlada će odgovoriti Saboru, odnosno odgovorit će na amandman", rekao je te ponovio da je zakon koji je Vlada uputila kvalitetan.

Vlada je najviše vodila računa o tome da se Dan državnosti ponovno obilježava 30. svibnja te o novom blagdanu 18. studenog, odnosno o Danu sjećanja na žrtve Domovinskog rata i i Danu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, rekao je.

Jedan od amandmana Odbora, čiji je predsjednik Josip Đakić iz HDZ-a, jest da se u Danu sjećanja na žrtve Vukovara spomene i velikosrpska agresija u Domovinskom ratu.

Medved je rekao da je važno naglasiti da je Đakić u tom nazivu obuhvatio sve žrtve iz Domovinskog rata. "Središnja komemoracija, sjećanje na žrtvu tog dana obilježava se u Vukovaru i Škabrnji, ali to je dan sjećanja na sve žrtve velikosrpske agresije i Domovinskog rata", ocijenio je Medved.

Na pitanje znači li to da mu je taj amadman prihvatljiv, ponovio je da Vlada treba vidjeti što konačno stoji u amandmanima i kakvo je obrazloženje te istaknuo da je njihov prijedlog zakona prošao javnu raspravu i da su svi imali prigodu dati svoj stav i mišljenje.

Butković: "To ne treba ukinuti"

O istoj su temi novinari upitali i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, koji je rekao da na predsjedništvu HDZ-a, užem tijelu i koordinaciji koalicija nije bilo govora o ukidanju praznika Dana antifašističke borbe. "Moj osobni stav je da to ne treba ukinuti", ocijenio je.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman također je rekao da Vlada nije razmišljala o ukidanju praznika 22. lipnja i da su samo razmišljali o tome da se vrati praznik 30. svibnja jer je ostao u sjećanju Hrvata i građana kao Dan državnosti.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić smatra pak da taj dan treba ostati blagdan, no svi imaju pravo na svoje mišljenje.

"Dan antifašističke borbe treba ostati blagdan, no svi imaju pravo na svoje mišljenje", rekao je Ćorić novinarima uoči sjednice Vlade. (Hina)

 

 

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju