Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PTIČJA GRIPA

Ministarstvo potvrdilo: Zabilježen novi slučaj teške zarazne bolesti peradi u Hrvatskoj

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u ponedjeljak da je u Belom Manastiru potvrđena influenca ptica podtipa H5N1 u jednom dvorištu s 20 kokoši, pri čemu su naređene preventivne mjere radi suzbijanja širenja bolesti te obaviješteni Europska komisija i nadležno mađarsko veterinarsko tijelo.

Zbog uginuća 17 kokoši prijavljena je sumnja na influencu ptica, a odmah po zaprimanju sumnje veterinarska inspekcija Državnog inspektorata je stavila pod nadzor predmetno gospodarstvo, a ovlaštena veterinarska organizacija je provela službeno uzorkovanje te su četiri lešine dostavljene na laboratorijsko pretraživanje, kaže se u priopćenju iz Ministarstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobila tešku upalu pluća Prva ljudska žrtva od ovog soja ptičje gripe, WHO objavio detalje Ptičja gripa - ilustracija Zaustavljen izvoz peradi U ovoj zemlji pojavio se prvi slučaj ptičje gripe kod ljudi: Obolio 53-godišnji muškarac

Nacionalni referentni laboratorij za influencu ptica je potvrdio influencu ptica podtipa H5N1, a u tijeku je određivanje patogenosti uzročnog virusa (visoko ili nisko patogena influenca ptica).

S obzirom na preliminarne rezultate laboratorijskog pretraživanja i prethodnu epidemiološku situaciju po pitanju te bolesti, usmenim rješenjem naređene su preventivne mjere radi suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja bolesti sukladno uredbi EK. Na tom pod nadzorom nadležne veterinarske inspekcije Državnog inspektorata provedeno je usmrćivanje preostale tri kokoši, neškodljivo zbrinjavanje lešina i jaja, provedba završnog čišćenja i dezinfekcija gospodarstva, stoji u priopćenju.

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je zonu ograničenja koja se sastoji od zone zaštite (zaraženo područje) i zone nadziranja (ugroženo područje) u krugu od najmanje 3 i 10 kilometara od zaraženog dvorišta.

Područje koje se nalazi u zoni zaštite u trajanju do 22. lipnja 2022. godine je područje grada Beli Manastir u Osječko - baranjskoj županiji. Područja koja se nalaze u zoni nadziranja u trajanju do 2. srpnja 2022. godine su područja općina Čeminac, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Popovac, Branjin Vrh i Viljevo u Osječko - baranjskoj županiji. U tim zonama provodit će se daljnje mjere i aktivnosti s ciljem sprječavanja daljnjeg širenja i pravovremenog otkrivanja influence ptica na području Osječko-baranjske županije.

O izbijanju influence ptica obavješteni su Europska komisija i mađarsko nadležno veterinarsko tijelo, s obzirom da dio zone obuhvaća i područje mađarskog teritorija, zaključuje se u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene