Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pohvalio se napretkom

Beroš pozvao građane da koriste mail za smanjenje listi čekanja, evo koliko ih se javilo

Vili Beroš
Vili Beroš Foto: Davorin Visnjic/Pixsell
Iz Ministarstva zdravstva pozvali su građane da se kod pritužaba jave imenom i prezimenom jer je, kažu, postupanje kod anonimnih prijava otežano.

Liste čekanja za dijagnostičke preglede i zahvate u bolničkom sustavu znatno smo skratili u odnosu na ranije razdoblje i taj trend zadržat ćemo i nadalje, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš i podsjetio da je Ministarstvo zdravstva 20. siječnja ove godine otvorilo posebnu e-mail adresu kao dodatni kanal komunikacije s građanima.

Mail adresa liste@miz.hr namijenjena je nehitnim pacijentima u ostvarivanju prvog termina na dijagnostički pregled koji ne smije prelaziti nacionalni prosjek čekanja od 270 dana. Do danas je zaprimljeno sveukupno 194 upita. Najčešće zaprimljeni upiti odnose se na razne MR dijagnostičke postupke kao i na postupak UZV dojki. Najviše upućenih upita vezano je uz zdravstvene ustanove na području grada Zagreba.

Pročitajte i ovo Kada počinje ljetno računanje vremena? jedan sat unaprijed Ne zaboravite! Ovog vikenda pomiču se kazaljke na satu

Pročitajte i ovo Ilustracija velike razlike Ovo su prosječne plaće po županijama: Pogledajte tko najviše zarađuje, a tko najmanje

Ističu kako je centralna e-mail adresa liste@miz.hr ključan komunikacijski kanal između svih dionika u sustavu - pacijenata, liječnika obiteljske medicine, bolničkih zdravstvenih ustanova, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravstva.

Iz Ministarstva zdravstva kažu kako su posljednje vrijeme zaprimili nekoliko medijskih upita o listama čekanja i terminima kojima pojedini građani nisu bili zadovoljni. Kažu kako je u određenom broju slučajeva riječ o anonimnim pritužbama, bez dostupnih podataka o pacijentu, ustanovi ili liječniku na koje se odnosi pojedini slučaj. Slično se dogodilo s jednom prijavom zaprimljenom u srijedu, za koju iz Ministarstva kažu da je provjerom utvrđeno da niti predmetna bolnica niti ministarstvo nije zaprimilo pritužbu ili upit spomenutog sadržaja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sumnjiva oporuka Blokirali mu nekretninu: Obducent se upisao na kuću dok je mrtva vlasnica ležala na patologiji

"Razumljivo da mediji žele pomoći našim građanima i smatramo ih partnerima u procesu unapređenja zdravstvene skrbi. No, najefikasniji način da pomognemo našim pacijentima jest da se izravno jave ravnateljstvu zdravstvene ustanove ili na mail adresu liste@miz.hr. Shvaćamo želju pojedinih građana da ostanu anonimni, međutim tada je postupanje u pojedinom slučaju otežano. Naglašavamo kako su osobni podaci pacijenata maksimalno zaštićeni sukladno važećim zakonskim propisima o zaštiti osobnih podataka i da nam je zadatak pomoći u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu naših građana", ističe ministar Beroš i dodaje kako Ministarstvo i dalje nastavlja razvijati javni zdravstveni sustav kao temelj zdravstvene politike, provoditi reformske mjere te kontinuirano unapređivati kvalitetu sustava.

"Naglašavamo kako je potpuno neprihvatljivo da bilo koji zdravstveni radnik u javnom zdravstvenom sustavu zloupotrebljava svoj položaj kako bi preusmjerio pacijenta u privatni sektor. Stoga, još jednom pozivamo građane da se oko bilo kakve nedoumice ili sumnje na ispravnost rada zdravstvenih djelatnika obrate s punim povjerenjem putem službenih kanala komunikacije zdravstvenih ustanova ili Ministarstva zdravstva", poručio je ministar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene