Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jedan sat unaprijed

Ne zaboravite! Ovog vikenda pomiču se kazaljke na satu

Ovog vikenda pomičemo kazaljke na satu. Sa subote na nedjelju prelazimo na ljetno računanje vremena, a kazaljke se pomiču s dva na tri sata, odnosno jedan sat unaprijed.

Ljetno računanje ove godine počinje 31. ožujka u dva sata ujutro. Tada će se kazaljke pomicati za jedan sat unaprijed pa će dva sata postati tri sata ujutro. Spavat ćemo jedan sat kraće.

Podjelom na ljetno i zimsko računanje vremena, bolje se iskorištava prirodno sunčevo svjetlo i tako štedi energija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Imaš pravo, ostvari ga Znate li da vam u nekim slučajevima HZZO vraća troškove prijevoza zbog korištenja zdravstvene usluge? Nekoliko je stvari na koje morate pripaziti

Pomicanjem kazaljke pomiče se i vrijeme unutar kojeg će se električna energija obračunavati po višoj, odnosno nižoj tarifi.

Do sada se električna energija obračunavala po višoj tarifi od 7 do 21 sat, a prelaskom na ljetno računanje vremena to će biti od 8 do 22 sata.

Niža tarifa dosad je vrijedila od 21 sat do 7 sati ujutro, a sada će se obračunavati u periodu od 22 sata do 8 sati ujutro.

Takvo računanje vremena trajat će sve do 29. listopada kada će se kazaljke promicati za jedan sat unatrag pa će tri sata ujutro postati dva sata ujutro. Tada počinje zimsko računanje vremena.

Vlada je Uredbom o ljetnom računanju vremena odredila otkad će vrijediti ljetno računanje vremena sve do 2026. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene