Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLUKA JE DONESENA

Preokret u slučaju Mirele Čavajde: Beroš potvrdio - "Ispunjeni su preduvjeti za odobrenje prekida trudnoće. Komisija je ocijenila da je stanje jako teško"

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je u srijedu da je drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb odlučila da Mirela Čavajda može obaviti prekid trudnoće i javiti se u neku od zagrebačkih bolnica.

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao kako je ponovljeni magnet mozga djeteta pokazao nove značajno promijenjene okolnosti te je na osnovu toga komisija procijenila da su ispunjeni medicinski zakonski preduvjeti za prekid trudnoće.

"Obaviješten sam o njihovom zaključku i analizi. Magnet mozga pokazao je nove značajno promijenjene okolnosti o kojem neću u detalje. Na osnovu toga je komisija procijenila da su ispunjeni medicinski i zakonski preduvjeti za prekid trudnoće."

Ako Čavajda odluči na zahvat koji se ne provodi u Hrvatskoj, bit će joj financiran zahvat u inozemstvu. "Komisija je ocijenila da je stanje jako teško i odobrila prekid trudnoće. Zakon ne regulira daljnje postupanje. Sugeriram da se gospođa obrati u neku od zagrebačkih kliničkih bolnica, da se dogovori sa stručnjacima o načinu provođenja prekida trudnoće. S obzirom na pozitivan pravni lijek ostvareni su svi pravni preduvjeti za plaćanje te procedure u inozemstvu", objasnio je ministar.

Na razgovor može već u četvrtak

Na razgovor može otići već u četvrtak. "Na dispoziciji smo već u četvrtak primiti je na razgovor, dogovoriti o njenim željama i opcijama te što i kako poduzeti. Mislim da je optimalno da je gospođa dodatno obrađena i ovo je pokazalo na pravo stanje stvari. Iako smo se svi nadali suprotnom", naveo je Beroš.

"Trenutno se feticid u Hrvatskoj ne radi. Ali nekoliko je opcija i ona će odabrati onu koja joj odgovara. Vidjet ćemo onda je li to moguće obaviti u Hrvatskoj. Prekid trudnoće je dozvoljen, sad treba odabrati način."

Pročitajte i ovo Sanja Vištica druga pretraga Stigao nalaz druge magnetne rezonance za Mirelu Čavajdu: Odvjetnica za Dnevnik Nove TV otkrila kakvo je sada stanje

Komentirao je i prozivke da je iznosio neistine. "Odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze koji ukazuju da je pružena psihološka pomoć u šest koraka i da sam dobio pisani nalaz s prvog pregleda u kojem se hidrocefalus ne opisuje", naveo je ministar. To bi značilo da se hidrocefalus nije vidio na prvom pregledu.

"Moja ostavka je uvijek na stolu", rekao je te dodao da o tome odlučuje premijer Andrej Plenković. Upitan je i o izjavama liječnika. "Od prvog dana i liječnici, pojedinci, i drugi postupali su ne misleći na osjećaje pacijentice", kazao je.

Ne može znati, naveo je, je li se sve moglo izbjeći i bi li se došlo do rješenja da nije bilo istupa u medijima. "Pravo žene na odabir u ovom specifičnom trenutku opravdano je i dozvoljeno."

Kontaktirali smo i odvjetnicu Mirele Čavajde, koja nam je rekla da će odluku komentirati u četvrtak.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović prije nije bilo tako "Ja zakon ne bih mijenjao": Milanović pozvao državu da riješi problem pobačaja

Slovenija odobrila prekid trudnoće

Susjedna Slovenija odobrila joj je prekid trudnoće, no njezina odvjetnica Vanja Jurić u utorak je kazala kako će pričekati odluku Komisije zagrebačkog KBC-a.

U tijeku su i inspekcijski nalazi u četiri bolnice, a Čavajda je obavila magnetsku rezonancu, čiji su nalazi, kako je odvjetnica Vanja Jurić za Dnevnik Nove TV je kazala, da je zabilježen rast tvorbe i razvoj hidrocefalusa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene