Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potreban jasniji zakon

Ginekolog objasnio zašto hrvatski liječnici odbijaju napraviti pobačaj: ''To dijete može preživjeti...''

Pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb Gordan Zlopaša rekao je da nemaju dovoljno podataka o tumoru djeteta trudnice Mirele Čavajde, a ne misli da je ugrožen život majke. Naglasio je da se pitanje feticida mora jasnije regulirati zakonom.

Pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb Gordan Zlopaša komentirao je za Dnevnik Nove TV slučaj Mirele Čavajde, trudnice u 26. tjednu trudnoće kojoj je rečeno da nosi dijete s malignim tumorom na mozgu, a hrvatske bolnice odbijaju napraviti pobačaj.

Na pitanje o tome što je povjerenstvo Petrove bolnice odlučilo Zlopaša je odgovorio da je odluka prvostupanjskog povjerenstva, koliko je njemu poznato, da se ne odobri prekid trudnoće.

Pročitajte i ovo Mirela Čavajda Slučaj koji je potresao Hrvatsku Tri bolnice odbile Mirelu Čavajdu, udrugama se javljaju i druge žene: "Nisu mogle dobiti odgovarajuću zdravstvenu skrb"

"Zbog nedovoljno podataka o tumoru, odnosno deformacije kod djeteta - zasad se ne zna radi li se o krvarenju na mozgu ili tumoru. Napravljeni su ultrazvuk i magnetska rezonanca, međutim taj je nalaz pokazao da je dijete bilo nemirno, stoga vizualizacija slike nije bila najbolja. Ne možemo znati radi li se o malignom tumoru, potrebno je napraviti biopsiju pa histološku analizu samog uzorka", rekao je.

"U ovom trenutku, doduše, ne mislim da je život majke ugrožen", odgovorio je na pitanje reporterke Valentine Baus o zdravstvenom stanju gospođe Čavajde. 

Kako izgleda postupak?

Iz bolnice Sveti Duh rekli su da nisu educirani za feticid.

"Gospođa je zatražila prekid trudnoće. Ovdje se radi o zahtjevu za prijevremenim porođajem. To je 27 tjedana, to je dijete od 1100 i nešto grama. To je dijete koje može preživjeti ako se potakne porod sada. Pretpostavljam da će ga kolege u Sloveniji, želeći biti sigurni da se to dijete neće roditi živo, prije toga na neki način usmrtiti

To bi bio pojam feticida. Feticid bi bio usmrćivanje nerođenog djeteta prije nego što se rodi. Nešto slično eutanaziji. Sada dolazimo do kompleksnog etičkog pitanja: Smijemo li mi to učiniti ili ne smijemo? Nemam podataka da je u Hrvatskoj itko od liječnika, mojih kolega učinio feticid. To je nešto što je zakonom potpuno neregulirano", rekao je i objasnio kako se taj postupak izvodi. 

"Ne znam točno, ali pretpostavljam da bi se to obavilo uštrcavanjem koncentriranog kalijevog klorida u srce djeteta. Ovdje je pitanje preživljenja tog djeteta i koliko bi ono moglo živjeti da se rodi. Jesu li mu bolje šanse da ide do kraja ova trudnoća. Sigurno, kada bi se odobrio prekid trudnoće u ovim tjednima, da bismo dobili prijevremeno rođeno dijete uz sve poteškoće koje sama ta prijevremenost nosi plus ove probleme zbog kojih bi se činio prekid trudnoće", dodao je.

Je li ovo pitanje priziva savjesti?

Na pitanje ima li ovaj slučaj veze sa prizivom savjesti Zlopaša je odgovorio da apsolutno nema. "Ne, uopće nema veze s prizivom savjesti - vidim da se to pitanje po medijima dosta povlačilo ovih dana", rekao je.

"Da ima veze sa prizivom savjesti, etičko povjerenstvo koje donosi odluku o prekidu trudnoće nakon 10. tjedna ne bi odobrilo niti jedan zahtjev", rekao je.

Što preostaje pacijentici?

Doktor Zlopaša objasnio je da je pacijentica učinila sve što treba, ali da je ogroman problem manjak zakonske regulacije. "Doista ne znam što joj preostaje - ona je učinila sve. Podnijela je zahtjev za prekidom trudnoće u četiri bolnice. Ona može uložiti prigovor u roku od tri dana drugostupanjskoj komisiji, koja će opet razmotriti slučaj i donijeti konačnu odluku."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna politička drama u americi Biden stao na stranu pobornika prava na izbor: "Ovo je duboko moralno pitanje"

"Puno toga se mora bolje regulirati, bolnice imaju navedeno samo u kojim se situacijama može, ali i ne mora odobriti prekid trudnoće nakon 10. tjedna, ali ništa nakon toga. Što ako dijete preživi? Smije li se počiniti feticid? To su dva ključna pitanja koja još uvijek nisu zakonski uređena."

"Pozivam zaista zakonodavce da što hitnije bolje reguliraju ovaj zakon jer smo mi u struci u vrlo teškoj situaciji. Ostavljeni smo da odlučujemo po moralnim načelima, ali svejedno postoji jako puno nedorečenosti zbog kojih nam ostaju vezane ruke", rekao je doktor Zlopaša.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene