Ministar zdravstva Milan Kujundžić sastao se sa županima kako bi pokušali naći rješenje za velike dugove bolnicama.

Galerija


Neke od bolnica već su završile u blokadi, a mnogima blokade prijete jer veledrogerijama ne plaćaju isporučene lijekove i ostalu robu i po nekoliko godina. Trenutačni sustav, složni su župani, nije održiv i od države očekuju prijedloge kako taj problem riješiti. Županije, kažu, sudjeluju koliko mogu, ali teret dugova ne mogu same riješiti.

Vezani članci Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Vlada zaposlenima u zdravstvu duguje 1,5 milijardi kuna, Marić: "U proračunu nema skrivenog novca za zdravstvene djelatnike" Medicinska sestra u bolnici (Foto: Dnevnik.hr) Zdravstvo na korak do kolapsa, liječnici godišnje rade i po 1000 prekovremenih sati: "Sustav je pred pucanjem"

"Lako je tražiti županije uključivanje, samo županije nisu u stanju sanirati zdravstveni sustav", upozorava šibensko-kninski župan Goran Pauk.

"Nije normalno da HZZO pozitivno posluje, da je sav teret novčanih dugovanja zapravo prebačen na opće bolnice", ističe krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

"Zdravstvo košta i svake godine ono košta od 3 do 7% više. Problem je vrlo jednostavan, zdravstvo košta toliko, toliko treba sredstava. Vlada i ministar su tu da pronađu ta sredstva", uvjeren je ličko-senjski župan Darko Milinović.