Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagomilani dugovi

Kruh u pekari morate platiti odmah, baš kao i kavu u kafiću, ali lijekove država plaća s odgodom - od 450 dana

Srna Bijuk u kafiću (Foto: Dnevnik.hr)
Srna Bijuk u kafiću (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Srna Bijuk u kafiću (Foto: Dnevnik.hr) Srna Bijuk u kafiću (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Srna Bijuk u pekari (Foto: Dnevnik.hr) Srna Bijuk u pekari (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivan Klobučar (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Klobučar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Lucian Vukelić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Veledrogerijama će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) do kraja godine uplatiti 500 milijuna kuna za pokriće dugova za isporučene lijekove, a prvih 300 milijuna kuna dobit će u listopadu, dogovoreno je u ponedjeljak na sastanku ministra zdravstva Milana Kujundžića s predstavnicima veledrogerija.

Kada kupite kruh u pekari, morate platiti odmah, jer oni ne žele na svoj novac čekati 450 dana. Isto je i kada u kafiću naručite kavu. I to morate platiti odmah. U to se osvjedočila reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavili brojač duga Veledrogerije ograničile isporuku lijekova i medicinskih proizvoda, dug prešao rekordnih 6 milijardi kuna Dopredsjednica liječničke komore Ivana Šmit (Foto: Dnevnik.hr) Dug prema veledrogerijama Hoće li doći do nestašice lijekova? Zadužene bolnice umiruju pacijente: ''Ne vjerujem da će doći do toga''

No, to nije slučaj kada naručite lijekove, odnosno kada država naruči lijekove. Naime, država, odnosno bolnice plaćaju veledrogerijama u prosjeku za 450 dana.

A ponekad lijekove koje troše plate tek za 1000 dana, pa ukupno duguju više od 2 i pol milijarde kuna. Danas je dogovoreno da će HZZO dio duga vratiti do kraja godine - pola milijarde kuna. Očekuje se i rebalans proračuna.

Predsjednik Koordinacije veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Ivan Klobučar rekao je novinarima kako je dogovoreno da im 300 milijuna kuna duga bude uplaćeno u listopadu, a do kraja godine još 200 milijuna.

"Vjerujemo da će 500 milijuna biti ispoštovano, i vjerujemo da će rebalansom biti omogućeno još toliko. A s tih milijardu smo mi neko vrijeme mirni. Mislim da moramo poslovati pošteno odgovorno i imati normalnu zaradu, nikakvu enormnu zaradu jer mislim da je važno da hrvatska javnost zna - dobit veledrogerija je do 1%".

Zasad više neće tužiti i blokirati bolnice. Razmišlja se i da se država zaduži, odnosno digne kredit, kako bi se u potpunosti otplatio dug.

"Samo poslovanje bolnica treba vidjeti kako ide šta se naručuje, kako se troši, koliko ima zaposlenih, isto tako moramo skrenuti pažnju i na vlasništvo. Ono što je u vlasništvu županije to će i oni morati participirati", napominje Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a.

Sastanak sa županima je u srijedu. No dugoročno bolnice će opet početi stvarati dugove. Svjestan je toga i ministar.

"Znači da ćemo morati izdvajati svi više. Da li će to biti kroz dopunsko, cigarete ili kroz neke treće oblike, u svakom slučaju onaj ko ozbiljno i realno razmišlja toga je svjestan", najavljuje novi udar na građane ministar Milan Kujundžić.

Možda se veledrogerije i bolnice ne mogu u potpunosti usporediti s kavom ili kruhom, ali činjenica je da i u tom sustavu netko ne plaća za uslugu. A takvo neodgovorno poslovanje države, bolnica i neodrživost sustava - na kraju plaćaju građani.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene