Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Ostojić:

BEZ INCIDENATA 'Problem sa žicom na granici sa Slovenijom riješit ćemo s lovcima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Na provokaciju vezanu za žicu još ne odgovaramo', poručio je ministar Ranko Ostojić.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u petak je za slovensko postavljanje žice na hrvatskom teritoriju rekao kako tim potezom slovenska Vlada pokušava smiriti napade da ne čini dovoljno na zaštiti granice od izbjegličkog vala, ističući da će se problem sa žicom riješiti s lovačkim društvima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OSTOJIĆ PORUČIO SLOVENCIMA 'Bilo bi dobro da poslušate, nismo to govorili bez razloga' Slika nije dostupna Milanović: 'Broj izbjeglica smanjit će se nakon izbora u Turskoj'

"Na provokaciju vezanu za žicu još ne odgovaramo, ispoštovat ćemo zakone Republike Hrvatske. Naš jedan policajac sve pazi i kontrolira. Možemo žicu ukloniti odmah i napraviti incident. Ovaj dio žice riješti ćemo sa lovačkim društvima", izjavio je Ostojić novinarima u slavonskobrodskom tranzitnom Centru za izbjeglice.

Izjavu slovenskog premijera Mire Cerara kako predosjeća da bi Hrvatska mogla pustiti izbjeglice preko granice mimo rute Ostojić je ocijenio potpuno nerealnom, jer se sve izbjeglice, naglasio je, prema Sloveniji voze uz kontinuirano dogovaranje s drugom stranom uz redovite najave. "Osjećaj ga je prevario, jer se strogo držimo Junckerovog plana", istaknuo je.

ŽICA SE ŠIRI Austrija počela postavljati 3,7 km ograde na Šentilju

Ustvrdio je da Slovenija ne može žicom, a posebno ne vojskom pokriti cjelokupnu graničnu liniju sa Hrvatskom. "Problem ćemo riješiti, a kad, prepustite strategiju hrvatskoj policiji", poručio je Ostojić.

Ponovio je poziv Sloveniji da poboljša uvjete za izbjeglice u prihvatnom centru, ocijenivši kako su sadašnji uvjeti gori od onih koje je Hrvatska imala u Opatovcu.

To što je i Austrija krenula s postavljanjem ograde ocjenjuje kao dodatni pritisak i "kontra signal" za izbjeglice, s obzirom da takve najave samo ubrzavaju dolazak novog vala izbjeglica.

Vezano uz otvaranje nove izbjegličke rute preko Bugarske ministar zasad nije mogao potvrditi iz kojeg smjera su te izbjeglice došle, iz Grčke ili izravno iz Turske, dodavši da točne podatke nema zbog nedostatka komunikacije s Grčkom. Prema procjeni hrvatske i austrijske policije, ovom rutom dnevno stiže od 700 do 1.000 izbjeglica.

Slovenija podigla ogradu kako bi se migranti prihvatili "organizirano"

Slovenija je podigla žičanu ogradu samo na dijelovima granice s Hrvatskom kako bi stvorila uvjete za "organizirani" prihvat i prijevoz migranata i ona se na tu mjeru odlučila na razini države članice EU-a, izjavila je u petak europska povjerenica za promet Violeta Bulc nakon posjeta izbjegličkom centru u Dobovi, na hrvatsko-slovenskoj granici.

"Vjerujem da se Slovenija odlučila za podizanje žičane ograde kako bi stvorila uvjete za organizirani prihvat i prijevoz migranata. Premijer je već više puta naglasio da Slovenija ne zatvara granicu i to je kazao i predsjedniku Europske komisije Jeanu-Claudeu Junckeru", kazala je Bulc.
Po njezinim riječima, i Slovenija i Hrvatska se dobro nose s migrantskom krizom, podsjetivši da su nakon nedjeljnog sastanka na poziv Ljubljane neporazumi između Hrvatske i Slovenije razriješeni.
"Vlakovi voze, policija i volonteri dobro surađuju. Vjerujem da je to smjer u kojem moramo ići", kazala je Bulc, ali su novinari ostali uskraćeni za odgovor na pitanje da li je Hrvatska, koja s jedne strane ima otvorenu balkansku rutu, a s druge strane granice prema Sloveniji i Mađarskoj štićene bodljikavom žicom, u nezavidnoj situaciji i s izgledima da postane 'hotspot' za migrante i izbjeglice.
Komentirajuće poteze vlada u Ljubljani i Budimpešti, Bulc je ocijenila da svaka dramatična situacija izaziva i dramatične odgovore i istaknula da su ovo izazovna vremena za EU.
"To se nikada prije nije dogodilo. Europa nema tradiciju prihvata tako golemog broja izbjeglica i mi sada učimo kako se s tim nositi", kazala je Bulc.

'Unija je napravila odličan posao'

Iako se Bruxelles našao na udaru oštrih kritika zbog nesposobnosti da kolektivno odgovori na migrantsku krizu, Bulc smatra da je "Unija vrlo učinkovita i da je napravila odličan posao u vrlo kratkom vremenu", pogotovo kada se uzme u obzir da su za donošenje "svakog pojedinačnog regulatornog akta potrebne dvije godine".
"Sada smo u samo nekoliko tjedana uspostavili okvir unutar kojega možemo reagirati, imamo platforme na temelju kojih pokrećemo dijaloge (...), možda smo potrošili previše vremena, ali sada možemo pronaći rješenja", pojasnila je europska povjerenica.
Na najavu da će i Austrija podići granicu, kazala je da svi razmišljaju o raznim scenarijima i da je "to jedan od scenarija".
"Vjerujem da ćemo nastaviti s otvorenim dijalogom i da ćemo moći pronaći rješenja koja će biti na korist Europske unije", zaključila je Bulc.
Slovenska zastupnica u Europskom parlamentu se tijekom obilaska prihvatnog izbjegličkog centra sastala s policijom, vatrogascima, predstavnicima Crvenog križa i volonterima iz adventističke humanitarne udruge "Adventist Development and Relief Agency" kako bi iz prve ruke dobila informacije o problemima vezanim uz priljev i smještaj migranata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene