Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ministar Primorac potpisao pristup Okvirnom programu EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac potpisao je u srijedu u Bruxellesu pristup Hrvatske 7. Okvirnom programu, glavnom instrumentu EU-a za financiranje znanosti i istraživanja.

"Hrvatska je dobila sjajnu priliku da na velikom europskom tržištu znanja kombinira temeljne s prirodnim znanostima te izloženost konkurenciji da vidimo koliko smo sposobni na tržištu znanja", rekao je ministar Primorac nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju, koji zemlji potpisnici daje pridruženi status i jednaku mogućnost sudjelovanja u istraživačkim programima kao i zemljama članicama.

Pročitajte i ovo Povratak u školske klupe, ilustracija - 6 Neke škole odustale od programa U ponedjeljak počinje nova školska godina uz cjelodnevnu nastavu: "Malo je možda nezgrapan naziv koji su upotrijebili i to je preplašilo ljude" Slika nije dostupna Rasterećuje li država konačno hrvatske osnovce?

Pristup 7. Okvirnom programu potpisali su također resorni ministri Makedonije i Srbije.

EU je za 7. Okvirni program za razdoblje 2007.-2013. namijenila preko 50 milijardi eura.

"Zadovoljstvo mi je što su vrata europskog i istraživačkog prostora širom otvorena za zemlje zapadnog Balkana", rekao je europski povjernik za znanost i istraživanje Janez Potočnik, koji je u ime Europske komisije potpisao Memorandum o razumijevanju.

Hrvatska je zajedno s Turskom već sudjelovala i u prethodnom 6. Okvirnom programu.

Ministar Primorac je istaknuo zadovoljstvo kapacitetom koji je Hrvatska pokazala jer je iz 6. Okvirnog programa povukla tri puta više sredstava nego što je uplatila.

Potpisivanjem 7. Okvirnog programa hrvatskim se zanstvenicima, znanstvenim institucijama te malim i srednjim poduzećima jamči nastavak pristupa svim relevantnim programima obuhvaćenim tim okvirom. 

Jedna od zanimljivih prednosti programa jest u tome što potiče potencijalne korisnike na razvitak međunarodne suradnje budući da je namijenjen isključivo zajedničkim projektima koji obuhvaćaju partnere iz najmanje dvije države potpisnice.

Ministar Primorac je istaknuo važnost 7. Okvirnog programa za hrvatsko gospodarstvo.

"Novac koji dolazi iz 7. Okvirnog programa jednim dijelom je upravo namijenjen razvoju novih tehnologija i inovacija, bez čega gospodarstvo ne može rasti", rekao je ministar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene