Ministar Primorac i guverner Vujčić su na obližnjem bankomatu podigli eure.


Povodom ulaska Hrvatske u eurozonu, ministar financija Marko Primorac i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić točno pola sata iza ponoći na obližnjem bankomatu podignuli su prve "hrvatske" eure.

Vezani članci Kune u optjecaju - 3 Znate li koliko je milijardi kuna još uvijek u optjecaju? Doznajte i što u HNB-u misle - gdje je zapravo sav taj silni novac Boris Vujčić Vujčić o novcu u hrvatskim bankama i poskupljenjima: "Jedna cijena koja je stvarno porasla, a to je iskustvo i drugih zemalja, jest cijena kave"

Ursula von der Leyen (Foto: AFP) Predsjednica Europske komisije poslala važnu poruku Hrvatskoj: "Znam koliko je truda bilo potrebno"

Domagoj Mikić, novinar Nove TV i Dragutin Kranjčec, Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Ulazimo u Schengen, no to neće riješiti sve probleme. Prijevoznici poručuju: "To nas je itekako mučilo. I neće se promijeniti od sutra"

Ministar Primorac naglasio je kako je Hrvatska spojena s krugom najrazvijenijih zemalja na svijetu te da ovo nije bio nimalo lak proces.

"Dugo se na tome radilo, niz ljudi je uložio značajne napore. Euro će nam u ovim turbulentnim vremenima pružiti jednu sigurnost", poručio je. Naglasio je da je više od 95 posto bankomata opskrbljeno eurima i da sada teče proces tranzicije.

"Možemo se opustiti i uživati", rekao je Primorac, dodavši: "Kuna odlazi u povijest, odlično nas je služila".

Guverner Boris Vujčić naglasio je da je izuzetno sretan jer je ove godine završen projekt koji je počeo prije pet godina.

"Tada smo napravili eurostrategiju i moram reći da nije uvijek izgledalo da ćemo 1.1.2023. biti u eurozoni. Ovo je rekordan rok, brže se nije moglo. Hrvatska je 20. zemlja koja se koristi drugom najvažnijom valutom na svijetu", poručio je Vujčić.

"Ovo nije  čarobni štapić koji će riješiti mnoge naše probleme, ali će pomoći da budemo bogatija država", rekao je Vujčić, dodavši da kuna odlazi u povijest, ali nam je jako dobro služila, bila je stabilna i ona sad s ponosom odlazi u povijest, pamtimo je samo po dobru.

Nakon toga na obližnjem bankomatu ministar Primorac i Vujčić podiglli su prve eure s bankomata.

Vujčić je naglasio da vjeruje da već početkom tjedna svih 2700 bakomata će biti u funkciji.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju